Hedge fonlar dolardan çıkıyor

Hedge fonları, dolarda uzun bir süreden bu yana görülen en güçlü yükselişin ardından dolar pozisyonlarına son veriyorlar.

Hedge fonları, dolarda uzun bir süreden bu yana görülen en güçlü yükselişin ardından dolar pozisyonlarına son veriyorlar.

Önemli spekülatörlerlerin, dolardaki net uzun pozisyonlarını geçtiğimiz hafta yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine geldi. Eğer uzun pozisyonlardaki azalış aynı hızda devam ederse, bu ay sonunda tamamen sona ermiş olacak. Döviz opsiyonlarına göre piyasa, doların euro karşısında yüzde 25 artışını sağlayan iki yıllık yükselişin 2016 yılında devam etmesine yüzde 25'in altında ihtimal verirken, yen karşısındaki yükselişine devam etmesini ise yüzde 10'dan daha az olası görüyor.

Hedge fonlarının dolar pzoisyonlarını terkederken, yatrıımcılar ve stratejistler dolara ilişkin görünümlerini aşağı çekiyorlar. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımına ilişkin “tedbirli” olunacağı yönündeki açıklamalarıyla, Mart ayında yüzde 3.9 azalarak Mart 2010'dan bu yana görülen en sert aylık düşüşünü gerçekleştirdi. Doların zayıflamaya devam etmesi, kur etkisi nedeniyle geçtiğimiz iki yılda karları eriyen ABD şirketleri için iyi haber olabilir.

Boston'da Standish Mellon Asset Management Co. yöneticisi Brendan Murphy, “Dolarda, eğer zirveyi görmediysek bile, hızlı yükselişin sonuna kesinlikle yakınız. Net bir şekilde belli ki bu zirveye ulaşma sürecinin içineyiz” dedi.

Murphy, Meksika Pezosu ve Rus Rublesi dahil gelişen piyasa paraları karşısında dolarda kısa pozisyon aldığını belirtti.