İSO Türkiye İmalat PMI Haziran'da 53,9’a yükseldi

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi)  haziranda 53,9’a yükseldi ve şubat ayından bu yana ilk kez eşik değer 50,0’nin üzerinde gerçekleşti.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi  performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi)  haziranda 53,9’a yükseldi ve şubat ayından bu yana ilk kez eşik değer 50,0’nin üzerinde gerçekleşti.

Covid-19 salgınına yönelik  kısıtlamaların kaldırılarak normale yaklaşılması, haziranda  imalatçıların üretim hacimlerini belirgin bir şekilde artırmasını  sağladı ve üç aylık yavaşlama dönemi sona erdi. Yeni siparişler de  büyüme bölgesine geçti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI haziran verilerine göre  de imalat sanayi sektörlerinin çoğu toparlanma kaydetti. Üretim, üç  sektör dışında tüm sektörlerde arttı. Üretimde en hızlı artış  kara ve  deniz taşıtları, elektrikli ve elektronik ürünler ile ağaç ve kağıt  ürünleri sektörlerinde oldu. Yedi sektör istihdam düzeyini  yükseltirken, kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektörü iş  yaratmada başı çekti.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi  performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Haziran 2020 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer  olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye  işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mayısta 40,9 olarak ölçülen  manşet PMI, haziranda 53,9’a yükseldi ve şubat ayından beri ilk kez  eşik değer 50,0’nin üzerinde gerçekleşti.

Covid-19 salgınına yönelik kısıtlamaların kaldırılarak normale  yaklaşılması, haziranda imalatçıların üretim hacimlerini belirgin bir  şekilde artırmasına olanak sağladı ve böylece üç aylık yavaşlama  dönemi sona erdi. Müşterilerin faaliyetlerine yeniden başlamasıyla  birlikte yeni siparişler de büyüme bölgesine geçti. Ancak yabancı  müşterilerin bir bölümünün kapalı kalması nedeniyle yurt dışından  alınan yeni siparişlerdeki artış, toplam yeni siparişlere göre düşük  oranda gerçekleşti. Üretim gereksinimlerindeki artış, haziranda hem  istihdamın hem de satın alma faaliyetlerinin genişlemesini sağladı.

Diğer taraftan üretimdeki artışı desteklemek için mevcut stokların  kullanılması, girdi stoklarının azalmasına neden oldu. Teslimat  sürelerindeki artışın anket geçmişindeki en yüksek oranlardan birinde  gerçekleşmesi, tedarik zincirindeki aksamaların devam ettiğini  gösterdi. Birçok anket katılımcısı nakliye konusunda sorun yaşandığını  bildirdi. Para birimindeki zayıflık, Türk imalatçılarının girdi  maliyetlerinde aylık bazda sert artışın devam etmesinde etkili oldu.
Enflasyon oranı mayısa göre azalmakla birlikte seri ortalamasının  üzerinde gerçekleşti. Girdi maliyetlerindeki yükseliş genellikle artan  satış fiyatları olarak müşterilere yansıtıldı. Böylece nihai ürün  fiyatları belirgin şekilde yükseldi ve artış son üç ayın en yüksek  oranında gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verileri hakkında  değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker,  şunları söyledi: “Türk imalat sektöründeki toparlanma haziranda ivme  kazandı ve anketteki birçok alt endeks büyüme bölgesine geçti. Ancak Covid-19 krizinin  çok şiddetli olması nedeniyle, salgının etkisinin  en yüksek olduğu dönemde görülen üretim kaybının telafi edilebilmesi  için önümüzdeki aylarda çok daha fazla çaba gösterilmesi gerekecek. Bu  bağlamda büyümenin önümüzdeki aylarda daha fazla güçlenmesini umut  ediyoruz.”

Sektörlerin çoğu toparlanma kaydetti 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI haziran ayı verilerine  göre de imalat sektörlerinin çoğu haziranda toparlanma kaydetti. Takip  edilen 10 sektörün yedisinde faaliyet koşulları yeniden iyileşmeye  başlarken, bunlardan bazılarında toparlanma güçlü gerçekleşti. Üretim   üç sektör dışında tüm sektörlerde artış gösterdi. Artışın oldukça  hızlı olduğu kara ve deniz taşıtları, elektrikli ve elektronik ürünler  ile ağaç ve kağıt ürünleri sektörleri, nisan ve mayıs aylarındaki sert  daralmanın ardından güçlü toparlanma sergiledi.

Üretim, makine ve metal ürünler sektöründe istikrar kazanırken  gıda ürünleri ile giyim ve deri ürünleri sektörlerinde düşüş gösterdi.
Gıda sektöründe, Covid-19 krizinin başlarında stoklama eğilimi  nedeniyle güçlü artış gösteren talep bir miktar geri çekildi. Giyim ve  deri ürünleri sektörü ise talep eksikliğinden olumsuz etkilenmeye  devam etti.

Yeni siparişlerdeki eğilimler genellikle üretim ile uyumlu bir  görünüm sergiledi. Ancak on sektörden yedisinde yeni ihracat  siparişleri yavaşlama gösterdi. Bu durum, ülkeler arası geçişlere  yönelik kısıtlamaların sürmesi ve salgının bazı ihracat pazarlarında  etkili olmaya devam etmesinden kaynaklandı. Yedi sektör istihdam  düzeyini yükseltti ve istihdam artışına giden sektörlerin sayısı  mayısa göre bir adet arttı. Kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri  sektörü iş yaratmada başı çekerken, kara ve deniz taşıtları sektöründe  de güçlü istihdam artışı yaşandı. Para birimindeki zayıflığa bağlı  olarak girdi maliyetleri enflasyonu genel olarak yüksek düzeyde kaldı.
Yine birçok sektörün büyüme bölgesine geçmesine rağmen tedarik  zincirlerinde Covid-19 kaynaklı aksamalar devam etti.

Haziran ayı anketi sonuçlarını değerlendiren IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Haziranda Türk imalat  sanayi sektörlerinin çoğu faaliyetlerine geri döndü. Bazı sektörler  önceki aylarda kaydedilen Covid-19 kaynaklı daralmanın ardından güçlü  toparlanma sergiledi. Kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte  ekonominin birçok alanında canlanma gözlendi.”