JCR Türkiye'nin notunu indirdi

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin BBB- olan yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını BB+'ya  indirdi ve görünümlerini 'negatif' olarak belirledi.

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin BBB- olan yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını BB+'ya  indirdi ve görünümlerini 'negatif' olarak belirledi.

Aralık 2019'da yaptığı gözden geçirmede Türkiye'nin kedi notlarını BBB- olarak korurken, görünümü 'negatif' olarak devam ettirdiğini  hatırlatan JCR, bugün yaptığı değerlendirmede koronavirüs salgını nedeniyle  uygulamaya konacak güçlü mali paketlerin Türkiye'nin mali pozisyonunun  daha da kötüleşmesine yo açacağını belirterek notları düşürme kararı  aldığını bildirdi.

Türk Lirası'nın şu anda, dünya genelinde yaşanan gelişmelerden  kaynaklı olarak büyüyen değer kaybı baskısı altında olduğunu belirten JCR, TCMB'nin döviz cinsinden zorunlu karşılık oranını azaltmayı da  içeren operasyonlar ile yurt içi piyasaya döviz sağlamakta olduğuna  işaret etti. "2018'de lirada yaşanan keskin düşüşten bu yana kaçınılan  bu adımlar döviz rezerv seviyesinde daha da düşüşe yol açtı. Kısa vadeli  swaplar dışarıda bırakıldığında döviz rezervi önemli oranda düştü" değerlendirmesini yapan JCR, bunun yanı sıra Türkiye'nin reel ekonomisinin  de gerek yurt içi gerekse yurt dışı talepte koronavirüs salgını  nedeniyle yaşanan düşüşten kaynaklı büyük baskı altında olduğunu vurguladı.

Bu duruma hızlı şekilde yanıt için Türk hükümatinin vergilerin  ötelenmesi, çeşitli finansal destekler ve işsizlik sigortasının  kullanımını öngören tedbirleri harekete geçirdiğine dikkat çeken JCR, "Ancak hükümetin ekonomideki hızlı kötüleşme ile başa çıkmak için yakın  gelecekte bütçe tedbirlerini de içeren daha güçlü mali paket  formüle etmesini bekliyoruz, bu tedbirler hükümetin mali pozisyonunun  daha da kötüleşmlesine yol açabilir" değerlendirmesini de yaptı.

Suriye'deki durum ve koronavirüs problemleri için görünümün oldukça belirsiz olduğuna işaret eden JCR, "Eğer bu problemler ciddi ve uzun  hale gelir ise, döviz rezervlerinde daha fazla düşüşe yol açabilir ve  özel sektör sektör dış finansmanı üzerinde daha fazla baskı yaratır" ifadelerini de kullandı.

 JCR açıklamasında, döviz fonlaması ve mali cephedeki gelişmeleri  takip etmeye devam edeceklerini ve bunları kredi notlarına uygun şekilde yansıtmayı sürdüreceklerini de vurguladı.

Türkiye'nin 2020 yılı kredi notu takvimi

  • 29 Mayıs / CI Ratings
  • 5 Haziran / Moody's
  • 24 Temmuz / S&P               
  • 21 Ağustos / Fitch             
  • 20 Kasım / CI Ratings         
  • 4 Aralık / Moody's