Kobani'nin yüzde 40'ı IŞİD kontrolünde

Sokak çatışmalarının gittikçe şiddetlendiği Kobani'de kasabanın kontrolünün yüzde 40'ının IŞİD'in eline geçtiği ileri sürülüyor

Suriye'nin Kobani kasabasında çatışmalar devam ediyor. ABD öncülüğünde kurulan koalisyon güçlerinin IŞİD mevzilerine yönelik düzenlediği hava bombardımanının ardından Kobani'de sokak çatışmaları şiddetlendi. IŞİD’in kasabanın yüzde 40’ını kontrol altına aldığı bildirildi. Örgütün ele geçirdiği yerler arasında, bölgesel hükümetin kullandığı, yönetim binaları da var.

3 koldan Kobani'yi kuşatan IŞİD, ilçe merkezinde ilerliyor. Kürt grupları ablukaya almak isteyen IŞİD, Türkiye sınırına yükleniyor. Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın etrafında yoğun top atışı yapan IŞİD, hava bombardımanı sonrası top atışlarını durdurdu. Sınır kapısına yaklaşık 100 metre yaklaşan IŞİD militanları PYD'lilerin direnişi ile karşılaştı. Sokak çatışmalarının şiddetlendiği ilçede, dumanlar yükseliyor. Öte yandan sınırda güvenlik önlemleri de arttırıldı. Sınıra kimse yaklaştırılmazken zırhlı araçlar sınır boyunca devriye geziyor. Tanklar ise halen mevzide bekliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü başkanı Rami Abdulrahman, kasabanın yüzde 40’ının IŞİD’li militanların kontrolüne geçtiğini ve işgal edilen yerler arasında bölgesel hükümetin kullandığı yönetim binalarının da olduğunu bildirdi.  

Öte yandan Birleşmiş Milletler gönüllü elçisi Staffan de Mistura, Türkiye’nin Kobani’ye insani koridor açması için çağrıda bulundu. 1995 yılındaki Srebrenica katliamını hatırlatan Mistura, mevcut durum değişmezse, Kobani’de de böyle bir kıyım olacağını belirtti. Srebrenica'nın BM koruması altında olduğunu sandıklarını, ancak orada 8 binden fazla insanın katledildiğini söyleyen BM elçisi, "Srebrenica'yı asla unutmayacağız ve belki de kendimizi hiç affetmeyeceğiz" dedi.