Merkez Bankası faiz artırmak zorunda kalabilir

JP Morgan, "TCMB, gelecek 2 PPK toplantısında faiz artırmak zorunda kalabilir"

TCMB Para Politikası Kurulu'nun dünkü toplantısından çıkan kararları değerlendiren JP Morgan, Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranında yapılan 50 buz puanlık artırımın beklentilerin gerisinde olduğunu belirtti. 

GLP'nin 100 baz puan artırılacağı yönünde piyasada genel bir bekleyiş olduğunu hatırlatan JP Morgan, beklentinin gerisinde kalan faiz artırımının nedeni olarak global risk ortamında toparlanmayı ve Türk Lirası'nın son dönemdeki güçlenmeyi işaret etti. 

Alınan karararın TCBM'nin proaktif politika çerçevesinden yerine reaktif politikayı tercih ettiğini gösterdiğini belirten JP Morgan, Türk Lirası'nın baskı altında kalması veya kredibilitenin daha da erezyona uğraması durumunda daha fazla faiz artırımı yapılmasını muhtemel olduğunu savundu. 

"Biz gelecek iki toplantıda (Ocak ve Mart) 50'şer baz puanlık iki faiz artırımı bekliyoruz" ifadelerini kullanan JP Morgan, sıklık ve büyüklüğün piyasa reaksiyonu ve enflasyon görünümüne bağlı olacağını vurguladı. JP Morgan yaptığı değerlendirmede, "Eğer baskı çok güçlü olur ise bir faiz artırımı 100 baz puan olabilir. Bunun tersi olarak güçlü global güven ve istikrarlı lira TCMB'yi faiz artırımlarını ertelemeye, Ocak ayını pas geçmeye cesaretlendirebilir"
yorumlarına da yer verdi.