Öğretmenlere rotasyon yok

Öğretmenler için rotasyon uygulanmayacak; dershanelerle ilgili yönetmelik bu hafta açıklanacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmenler için rotasyon uygulamasından vazgeçildiğini açıklarken, dershanelerin durumuyla ilgili yeni yönetmeliğin bu hafta açıklanacağını söyledi.

Avcı, Ankara'da gazetecilerin soruları üzerine, "Şu anda öğretmenlerle ilgili rotasyon uygulanmamasına karar verdik. Maliye Bakanlığı'nın ihdas ettiği 37,000 yeni öğretmen kadrosunun kullandırılması için de harekete geçiyoruz" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı 2014-2015 öğretim yılı için daha önce 12 yıl olarak belirlenen aynı eğitim kurumunda çalışma süresini 15 yıla çıkarmıştı. Resmi Gazete'nin 4 Temmuz tarihli sayısında yayınlanan yeni düzenlemeyle 40,000 öğretmen yerine 13,000 öğretmenin rotasyonu söz konusu olacaktı. Avcı'nın bugün açıkladığı son kararla birlikte aynı kurumda 15 yılını dolduran öğretmenlerin de rotasyonundan vazgeçilmiş oldu.

Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin kapatılması düzenlemesini iptal etmesinin ardından ortaya çıkan yeni durumla ilgili soruyu da yanıtlayan Avcı, "Anayasa Mahkemesi kararı ile oluşan boşluğun bir idari düzenleme ile giderileceği kanaatine vardık. Bununla ilgili yönetmeliği de bu hafta açıklayacağız. Sektör temsilcileriyle bu konuda mutabık kaldık. Şu anda mevzuatta dershane diye bir kurum yok. Yasada ve yönetmeliklerde olmayan ama fiilen bugün faaliyetlerinin öngörülmüş olan dershaneler için yeni bir çözüm üretmiş oluyoruz" dedi.

Anayasa Mahkemesi 14 Temmuz tarihinde dershanelerin kapatılmasını öngören düzenlemeyi iptal etmişti. Oy çokluğu ile alınan karar sonrası 1 Eylül 2015'te kapatılması öngörülen dershanelerin geleceğiyle ilgili hukuki bir bilinmezlik ortaya çıkmıştı.

AKP ve özellikle de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Fethullah Gülen cemaati arasındaki iplerin kopmasının en önemli halkalarından biri olan "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun"un iptali için CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Hükümet ile Gülen cemaati arasında tartışma yaratan dershane tasarısı 2014 Mart ayında 22 ret oyuna karşı 226 kabul oyuyla TBMM'de yasalaşmıştı. Kanuna göre dershaneler 1 Eylül 2015 tarihine kadar ya özel okula dönüşecek ya da bu tarihten itibaren tüm faaliyetlerine son vereceklerdi. Bu çerçevede bazı dershaneler gerekli şartları yerine getirerek özel okula dönüşmüştü.