Petrol teşvik paketi etkisiyle düştü - 5 Kasım 2020

Petrol fiyatları, Senato ve Başkanlığı farklı partilerin alacağına dair beklentilerin büyük mali teşvik paketi umutlarını azaltmasıyla, düşüş yaşadı.

Petrol fiyatları, Senato ve Başkanlığı farklı partilerin alacağına dair beklentilerin büyük mali teşvik paketi umutlarını azaltmasıyla, düşüş yaşadı.

Petrol fiyatları, Çarşamba günü son bir ayın en büyük yükselişini kaydettikten sonra seçim sonuçlarına ve mali teşvik paketine dair endişelerle birlikte, Asya piyasalarındaki işlemlerde düştü.

Vadeli Kontratlar New York piyasasında Çarşamba günü yüzde 4 yükseldikten sonra varil başına 39 doların altına düştü. Birkaç eyalette sayımlar hala devam etse de, Joe Biden’ın az bir farkla kazanmaya çok yakın.

Fakat Senato’nun Cumhuriyetçilerde kalması, Demokratların söz verdiği 2 trilyon dolarlık mali teşvik paketinin geçmesini zorlaştıracaktır.

ABD ham petrol stoklarında yaşanan 8 milyon varillik düşüş de Çarşamba günü yaşanan yükselişte etkili oldu. Enerji Enformasyon İdaresinin açıkladığı resmi verilere göre ham petrol stokları yeniden dengelenirken benzin stoklarında bir artış gözleniyor.

Küresel petrol talebi azalırken OPEC+’ın üretim kesintilerini azaltma planını erteleyeceğine dair işaretler vermesi bu hafta petrol fiyatlarında yaşanan geri dönüşün mimarlarından oldu.

“Petrol fiyatları bir miktar baskı altında. Siyasi olarak bölünmüş bir ABD de böylesine hassas zamanlarda sarsılmış ekonominin toparlanmasına yardımcı olmuyor.” diyen CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, “Muhtemel yasal süreçler ve oyların yeniden sayılma ihtimali bu sürecin böyle uzayıp gidebileceğine dair beklentileri artırıyor.”

Aralık vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 11:44’te yüzde 1.3 düşerek varil başına 38.64 dolar seviyesine geriledi.

Ocak vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 3.8 yükseldikten sonra yüzde 1.3 düşerek varil başına 40.68 dolar seviyesine indi.