Referandumdan etkilenecek borsa şirketleri hangileri

Kuzey Irak'taki referandumun siyasi etkileri süredursun uzmanlar gelişmelerin Türkiye ekonomisi ve şirketler üzerindeki olası etkilerini de hesaplamaya çalışıyor

Kuzey Irak'taki referandumun siyasi etkileri süredursun uzmanlar gelişmelerin Türkiye ekonomisi ve şirketler üzerindeki olası etkilerini de hesaplamaya çalışıyor. Özellikle bu bölge ile iş yapan halka açık şirketlerin gelişmelerden etkileneceğine kesin gözüyle bakılıyor.

TEB Yatırım yayımladığı analizde referandumun borsadaki bazı şirketler üzerindeki potansiyel etkisine değindi. 

Analizde yer alan 3 şirket şöyle:

Tüpraş Petrol Rafinerileri (TUPRS): Şirketin Irak'tan aldığı ham petrolünün yüzde 15'inin Kerkük'ten geldiği tahmin ediliyor. Irak Tüpraş'ın ham petrol ihtiyacının yüzde 33'ünü 2016 yılında tedarik etti. En kötü senaryoda bile ham petrol tedarikinde büyük bir tehdit beklenmiyor. Çünkü şirketin başka bir tedarikçiye kolayca geçebileceği düşünülüyor.

Enka İnşaat (ENKAI): Irak'ta yapılan işler şirketin 2017'nin ilk yarısında toplam birikmiş iş stokunun yüzde 38'ini oluşturmakta. K.Irak'taki tüm projeler tamamlanmış bulunuyor. Ancak K.Irak'ta ileride ortaya çıkabilecek potansiyel projelerin alınması zorlaşabilir. Dolayısıyla, haber akışının Enka İnşaat'ta hafif olumsuz bir etkiye sahip olması beklenebilir.

Tekfen Holding (TKFEN): Irak'taki işleri 2017'nin yılının ilk yarısı itibariyle toplam iş stokunun sadece yüzde 2'si. K.Irak konusunun Tekfen Holding üzerinde herhangi bir etki oluşturması beklenmiyor.