Stratfor: Türk Ordusu Rojava'ya girecek

Gölge CIA" olarak da adlandırılan ABD düşünce kuruluşu Stratfor, 2016’da Türk Ordusu’nun Rojava’ya (Suriye Kürdistanı) gireceğini iddia etti.

Gölge CIA" olarak da adlandırılan ABD düşünce kuruluşu Stratfor, 2016’da Türk Ordusu’nun Rojava’ya (Suriye Kürdistanı) gireceğini iddia etti.

Stratfor, 2016 yılı rapor özetini internet üzerinden açıkladı.

Gelecek yıl dünya genelinde yaşanacak muhtemel gelişmeleri analiz eden Stratfor, "Türkiye izlenmesi gereken en önemli oyuncu olacak" değerlendirmesini yaptı.


"Örnek Makale: 2016 Yılı Tahmini" başlıklı raporda, Suriye'ye Türkiye'nin askeri operasyon yapabileceği, İran ile daha fazla rekabete gireceği ve Rusya ile ilişkilerin de düzelmeyeceği öngörüleri yer aldı.
Stratfor, “Türkiye'nin Kuzey Suriye'deki Fırat Nehri’nin batısını IŞİD'den temizlemek için operasyonlara hazırlandığını, Ankara'nın bu bölgede Kürt güçlerinin yayılmasını da kontrol altında tutmaya çabaladığı” bildirdi.
Rojava’da bulunan silahlı Kürt güçlerinin (YPG) Ankara'nın üzerinde durduğu en önemli meselelerden birisi olarak değerlendiren raporda, Türkiye'nin bu bölgede yoğun hava operasyonları yapacağı iddia edildi.

Stratfor gelecek yıl tahmininde Türkiye'nin Kuzey Suriye'de yapacağı yoğun hava operasyonuna ABD'nin büyük olasılıkla engel çıkarmayacağını, aksine, Ankara'nın işini kolaylaştıracağını da ekledi.


Raporda, Ankara'nın Suriye içinde mülteciler için "güvenli bölge" oluşturma çabasından da vazgeçmediği ifade edildi.


Türkiye'nin Ortadoğu'da daha iddialı güç haline geldiği sürece Suriye ve Irak topraklarında İran ile rekabetinin artacağı belirtilen çalışmada, şu ifadeler de yer aldıyor:

"Esad hükümetinin yanında yer alan Rusya ile İran, Bağdat üzerinden Kuzey Irak'ta ekonomik ve enerji bağlarını sıkılaştırmaya çalışan Ankara ile Erbil’in arasını açmak için çalışacaktır."