TCMB Enflasyon raporunu yayınladı

TCMB: Gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlamada taze meyve ve sebze fiyatları etkili olurken, diğer gıda kalemlerinin enflasyonu yükselmiştir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gıda yıllık  enflasyonundaki yavaşlamada taze meyve ve sebze fiyatları etkili  olurken, diğer gıda kalemlerinin enflasyonu yükselttiğini kaydetti.

TCMB tarafından açıklanan Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda şöyle  denildi:

"Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,57 oranında artmış, yıllık  enflasyon 0,51 puan azalarak yüzde 11,86’ya gerilemiştir. Bu düşüşte  enerji ve gıda fiyatları belirleyici olmuştur. Enerji fiyatları, Türk  lirasındaki değer kaybına karşın, salgın hastalığa bağlı olarak  uluslararası petrol fiyatlarındaki sert düşüşle önemli oranda  azalmıştır. Gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlamada taze meyve ve  sebze fiyatları etkili olurken, diğer gıda kalemlerinin enflasyonu  yükselmiştir. Hizmet enflasyonu bu dönemde sınırlı bir oranda  gerilerken, temel mal grubu enflasyonu döviz kuru gelişmelerinin  etkisiyle başta dayanıklı tüketim malları olmak üzere artış  kaydetmiştir. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık  enflasyonu bir miktar yükselirken, eğilimleri görece yatay  seyretmiştir.

Değerlendirmeler

Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,57 oranında artmış ve  yıllık enflasyon 0,51 puan gerileyerek yüzde 11,86 olmuştur. Bu  dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 0,55 ve 0,52 puan artarak yüzde 11,65 ve 10,49 olarak gerçekleşmiştir.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları  incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal grubunun katkısı 0,28  puan artmış, enerji, gıda ve hizmet gruplarının katkıları ise  sırasıyla 0,67, 0,10 ve 0,03 puan azalmıştır.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle üç aylık ortalamalara göre B ve C göstergelerinin eğilimi (vergi etkisi düzeltilmiş) yataya yakın  seyretmiştir. Bu dönemde hizmet grubunun eğiliminde sınırlı bir düşüş  izlenirken, temel mal grubu eğiliminde bir miktar artış gözlenmiştir.

Mart ayında hizmet fiyatları yüzde 0,52 oranında artmış, grup  yıllık enflasyonu 0,07 puan gerileyerek yüzde 12,42 olmuştur. Yıllık  enflasyon ulaştırma ve lokanta-otel gruplarında sınırlı artış  gösterirken, diğer hizmetler grubunda gerilemiş, kira ile haberleşme  gruplarında ise yatay seyretmiştir . Bu dönemde bazı hizmet grubu alt  kalemlerinde Koronavirüs salgınının sınırlayıcı etkileri  hissedilmiştir. Lokanta-otel grubunda yiyecek ve içecek  hizmetlerindeki fiyat artışına karşın, konaklama hizmetleri  fiyatlarında bir miktar düşüş (yüzde 0,56) izlenmiştir. Diğer  hizmetler grubunda ise sağlık hizmetleri yıllık enflasyonundaki artışa  karşın, başta paket tur, bakım-onarım ve eğlence-kültür hizmetleri  olmak üzere, genele yayılan bir yavaşlama görülmüştür.

Temel mal grubu yıllık enflasyonu Mart ayında 1,13 puan artışla  yüzde 8,18 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon dayanıklı mal  grubunda belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda yükselmiştir .

Dayanıklı mal grubu fiyatları aylık yüzde 1,10 oranında artmış, bu  gelişmede Türk lirasındaki değer kaybının etkisi ile yükselen otomobil  fiyatları (yüzde 1,64) öne çıkmıştır. Ocak ayındaki KDV indirimi  neticesinde yılın ilk iki ayında gerileyen mobilya fiyatlarında bu  dönemde artış (yüzde 1,05) kaydedilmiştir. Bir süredir ılımlı seyreden  diğer temel mal grubu aylık enflasyonu, ilaç fiyatlarındaki yükselişe (yüzde 7,08) ve Türk lirasındaki görünüme bağlı olarak bu dönemde  yüzde 1,21 oranında artmıştır. Yeni sezona girilen giyim grubunda da  aylık artış bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla bir miktar daha  yüksek gerçekleşmiştir. Enerji fiyatları Mart ayında aylık yüzde 3,12  oranında gerilemiştir. Bu gelişmede, salgın hastalığa bağlı olarak  uluslararası petrol fiyatlarındaki sert düşüş etkili olmuştur. Türk  lirasındaki değer kaybına rağmen akaryakıt fiyatları bu dönemde yüzde 8,77 oranında azalmış, yıllık enflasyon ise yüzde -7,54 seviyesine  gerilemiştir. Bu gelişmeler sonucunda enerji yıllık enflasyonu 5,73  puan azalarak yüzde 9,81 olmuştur.

Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Mart ayında 0,53 puan  azalarak yüzde 10,05’e gerilemiştir.  Bu gelişmede taze meyve-sebze  fiyatlarına bağlı olarak yüzde 3,33’e gerileyen işlenmemiş gıda  enflasyonu belirleyici olurken, işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu  yükselişini sürdürmüştür. Bu dönemde taze meyve-sebze grubunda yıllık  enflasyon yüzde -6,56’ya gerilemiştir. Diğer işlenmemiş gıda grubunda  ise kırmızı et fiyatlarındaki artış eğilimi (aylık yüzde 5,06)  güçlenirken, beyaz et ve patates fiyatlarındaki yükselişler de dikkat  çekmiştir. Mart ayında işlenmiş gıda grubunda ise fiyatlar yüzde 0,83  oranında artmış ve grup yıllık enflasyonu yüzde 17,28’e ulaşmıştır. Bu  grupta ekmek-tahıllar, katı-sıvı yağlar ile alkolsüz içeceklerdeki  fiyat artışları öne çıkmıştır. Özetle bu dönemde gıda enflasyonundaki  yavaşlamada taze meyve-sebze fiyatları etkili olurken, diğer gıda  grubunda yıllık enflasyon yüzde 15,26’ya yükselmiştir.

Yurt içi üretici fiyatları Mart ayında yüzde 0,87 oranında artmış,  yıllık enflasyon 0,76 puan azalarak yüzde 8,50 olmuştur. Bu dönemde, Koronavirüs salgını kaynaklı olarak uluslararası emtia fiyatlarında  belirgin bir düşüş izlenmiş, özellikle petrol fiyatlarındaki gerileme  üretici fiyat artışını sınırlayan temel unsur olmuştur. Petrol  ürünleri hariç imalat sanayi fiyatları ise Türk lirasındaki değer  kaybına bağlı olarak Mart ayında yüzde 1,91 ile yüksek bir oranda  artmış  petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının ana  eğilimi yükselmiştir .

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, yıllık enflasyon enerji  grubunda belirgin oranda gerilerken, diğer alt gruplarda artmıştır.
Aylık bazda, enerji grubu fiyatlarındaki düşüşte rafine edilmiş petrol  ürünleri ile ham petrol kalemi belirleyici olmuştur. Ara malı grubunda  demirçelik, kimyasallar, tekstil sektörüne girdi sağlayan kalemler,  plastik ürünler ve kağıt ile ilgili alt kalemlerdeki fiyat artışları  dikkat çekmiştir. Sermaye mallarında metal yapı ürünleri, motorlu kara  taşıtları ve makineler  dayanıksız tüketim mallarında başta et  ürünleri olmak üzere gıda ile eczacılık ürünleri  dayanıklı tüketim  mallarında ise mobilya, mücevherat ve bazı ulaşım araçları öne  çıkmıştır."