TCMB'den döviz karşılık oranlarında bir değişiklik daha

TCMB, döviz likiditesisini 2.1 milyar dolar azaltacak şekilde yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 100 baz puan artırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yabancı para karşılık oranlarında bir değişiklik daha yaptı. Hafta içinde yabancı para zorunlu karşılık oranlarına uygulanan faiz oranını "sıfır"a düşüren banka, bugün de yabanı para zorunlu karşılık oranlarını 100 baz puan artırdı.

TMCB’den konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, "Finansal istikrarı desteklemek amacıyla, yabancı para mevduat/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına karar verilmiştir. Alınan bu kararla, piyasadan yaklaşık 2,1 milyar ABD doları tutarında likidite çekilmesi beklenmektedir. Söz konusu değişiklikler, tesisi 4 Ekim 2019 tarihinde başlayacak olan 20 Eylül 2019 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

TCMB'nin aldığı karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yer alan tebliğde, "25/12/2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’in 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası"nda değişiklik yapıldığı belirtilerek yeni oranlar şu şekilde verildi: