Türk ve Suriyeli bakan arasında söz düellosu

BBC'nin haberine göre, Cenevre 2 Konferansı'nda Türkiye Dışıışleri Bakanı Davutoğlu ile Suriye Dışışleri Bakanı Muallim arasında söz düellosu yaşandı

Suriye krizine çözüm arandığı Cenevre 2 Konferansı’nın “Suriyeli ve Türk Dışişleri Bakanlarının karşılıklı suçlamalarına sahne olduğu", “Muallim ve Davutoğlu arasında söz düellosu yaşandığı” ileri sürüldü.

BBC’ye göre, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in Erdoğan hükümetini "teröristleri" barındırıp silahlandırmakla suçlaması üzerine bu suçlamaya dolaylı bir karşılık veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise "eli kanlı" diye nitelendirdiği Suriye rejiminin iktidarda kalma meşruiyetini yitirdiğini söyledi.

Muallim: Yabancı ülkeler körüklüyor

Haberde, İsviçre'nin Montrö kentinde yapılan konferansın açılışında söz alan Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, yaklaşık yarım saat süren konuşmasında, ülkesindeki iç savaşın yabancı ülkeler tarafından körüklendiğini vurguladığına dikkat çekilirken, şöyle devam ediliyor:
“Muallim, komşularını ‘ülkesini ateşe atmakla’ suçlarken, Türkiye hükümetini ise şöyle işaret etti: ‘Eğer komşumuz, ihtiyacımız olduğunda yanımızda olsaydı, size anlattıklarım, Suriye'de olanlar aslında hiç yaşanmazdı. Ama Suriye'nin komşuları ya bizi sırtımızdan bıçakladı, ya da zayıf ve sessiz kaldılar. Suriye'yi yok etmek için uzun yıllardır yapılan planları uygulama emri aldılar. Erdoğan hükümeti olmasa bunların hiçbiri yaşanmazdı. Bu hükümet, kendi topraklarında teröristleri barındırıyor. Onlara, Suriye'ye karşı kullanacakları silah, eğitim veriyor. Ama besledikleri bu teröristlerin bugün kendilerini hedef aldığını görüyorlar.’"

Davutoğlu: Utanmazlık

BBC, oturumda 13. sırada söz alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ise, Türkiye'de ve bölge ülkelerindeki 2 milyon sığınmacının durumuna dikkat çekerek, "Evet, topraklarımızda 8 bin Suriyeli terörist (!) çocuk doğdu" dediğine dikkat çekti.

Suriye hükümetinin kendisini savunma tarzını "utanmazlık" olarak nitelendiren Davutoğlu’nun "Tarih onları çok kötü yargılayacak" dediğine işaret eden BBC, “Davutoğlu ayrıca, 11 bin kişinin işkenceyle öldürüldüğü öne sürülerek ortaya çıkarılan fotoğraflara gönderme yaptı ve Suriye rejimini insanlığa karşı suç işlemekle itham etti” ifadelerini kullandı.
Haberde Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye'nin her zaman Suriye halkının yanında olacağını söylerken, "eli kanlı" dediği Esad rejiminin iktidarını sürdüremeyeceğini söylediğine de dikkat çekiliyor.