
BORSATEK.COM – Borsa ฤฐstanbul’da Tรผrkiye sermaye piyasalarฤฑ tarihinin tarihinin en sert yรผkseliลlerinden biri yaลanฤฑyor.
Borsa ฤฐstanbul’da son 1 yฤฑl iรงindeki yรผkseliล yรผzde 150’ye, yฤฑlbaลฤฑndan bu yana artฤฑล ise yรผzde 90’a ulaลmฤฑล durumda. Tabii bu TL bazlฤฑ bir hesap. Enflasyonun ne olduฤunun bilinmediฤi bir dรถnemde gerรงek artฤฑลฤฑ bakmak iรงin daha gerรงekรงi kriterlere gรถre bakmak gerek.
รrneฤin ABD dolarฤฑ bazฤฑnda bakฤฑldฤฑฤฤฑnda Borsa ฤฐstanbul’da hisselerin ortalama deฤer kazancฤฑ son 12 ayda sadece yรผzde 12 artmฤฑล durumda. Aslฤฑnda bu ayฤฑn baลฤฑnda bu rakam eksiydi. Hisse senetlerinin yฤฑlbaลฤฑndan bu yana dolar bazฤฑnda deฤer deฤiลimi ise yรผzde 38’e seviyesinde.
Yine de bunlar BIST 100 Endeksi iรงindeki hisselerin ortalamasฤฑ yani endeksin kendisi. Hisselerin dolar ve TL bazฤฑnda performanslarฤฑ ise birbirinden doฤal olarak รงok farklฤฑ.
ฤฐลte BIST 100 Endeksine dahil hisseler iรงinde 2022’de en รงok kazandฤฑranlar ve en รงok kaybettirenler.

