ABD'nin borç tavanı görüşmeleri piyasaları kaosa sürüklüyor

ABD'nin borç tavanı görüşmeleri henüz neticelendirilemezken zaman daralıyor. ABD'nin temerrüde girmesi halinde ise piyasaları kaos bekliyor.

Asya hisse senetleri ve Wall Street vadeli işlemleri, ABD'nin borç tavanı müzakerelerinin geçen hafta duraklamasının ardından kriz zamanına yaklaşmasıyla Pazartesi günü zorlanırken, süregelen bankacılık korkuları ve yeni jeopolitik endişeler de duyarlılığı sınırladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Sözcüsü Kevin McCarthy, Hazine'nin federal hükümetin borçlarını ödemekte zorlanacağını beklediği 1 Haziran son tarihine iki haftadan az bir süre kala Pazartesi günü borç tavanını görüşmek üzere bir araya gelecek.

Borç tavanının yükseltilememesi temerrüdü tetikleyecek, muhtemelen mali piyasalarda kaosa ve faiz oranlarında artışa yol açacaktır.

S&P 500 vadeli işlemleri %0,1 değer kaybederken, Nasdaq vadeli işlemleri yatay seyretti.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi sallantılıydı ve gün için en son %0,1 artış gösterdi. Cuma günü Ağustos 1990'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşan Japonya Nikkei de çoğunlukla değişmezken, Avustralya'nın kaynak ağırlıklı hisseleri %0,3 geriledi.

Güney Kore %0,8 değer kazanarak durgun seyri tersine çevirdi.

Hem Çin'in mavi gemileri hem de Hong Kong'un Hang Seng endeksi, Başkan Biden'ın Çin ile soğuk ilişkilerde "çok kısa bir süre içinde" bir çözülme beklediğine dair açıklamalarından biraz cesaret alarak %0,4 arttı.

Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, "Brinkmanship sanatında, bir anlaşma elde etmek için daha fazla piyasa oynaklığı görmemiz gerektiği hissediliyor" dedi ve ekledi:

"Geçen haftanın büyük bir bölümünde manşetler bir anlaşmanın yakın olduğu yönündeyken, Cuma günü Cumhuriyetçi müzakerecilerin görüşmelerinin kesilmesi, birçok kişinin bir anlaşma görmeden önce Haziran son tarihine kadar zorlanabileceğimizi düşünmesine neden oldu."

UBS'in ABD baş ekonomisti Jonathan Pingle, Japon yeni ve altının ABD'nin temerrüde düşmesinden en iyi şekilde faydalanacağını düşünüyor.

Pingle, "Sadece X tarihinden sonra 1 ay sürecek bir çıkmazın, finansman koşullarında doların güçlü bir şekilde yükselmesine neden olacak kadar keskin bir sıkılaşmaya neden olması muhtemeldir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"AUD ve CAD'ye karşı uzun JPY alımları ve altın alımları, ABD'nin temerrüde düşmesine karşı korunmanın en temiz yollarıdır."

Cuma günü, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın bankacılık krizinden kaynaklanan daha sıkı kredi koşulları göz önüne alındığında ABD faiz oranlarının çok fazla yükselmesine gerek olmayabileceğini söylemesine rağmen borç tavanı müzakerelerinin çıkmaza girdiği haberleri piyasaları sarstı.

Fed Başkanı ayrıca, bir yıl süren agresif faiz artışlarının ardından, yetkililerin faiz artışlarının ekonomik görünüm üzerindeki etkisine ilişkin "dikkatli değerlendirmeler" yapabileceklerini belirtti ve bu duruş piyasalar tarafından güvercin olarak değerlendirildi.

Vadeli işlemler, Fed'in Haziran ayındaki bir sonraki toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyeceği ve yıl sonuna kadar toplamda yaklaşık 50 baz puanlık bir indirim yapacağı ihtimalini %90 olarak fiyatlıyor.

Bu durum, doları önemli emsallerinden oluşan bir sepet karşısında iki ayın zirvesine taşıdı ve Pazartesi günü en son 103,05 seviyesinde yatay seyretti.

Bu arada, Hazine Bakanı Janet Yellen'in bir dizi banka iflasının ardından daha fazla birleşmenin gerekli olabileceği uyarısında bulunmasıyla, bölgesel ABD banka hisseleri Cuma günü düşmeye devam etti.

Asya'da Çin, devam eden ekonomik toparlanmanın hayal kırıklığına uğratmasına rağmen Pazartesi günü temel borç verme oranlarını değiştirmedi. Yatırımcılar ayrıca Yedi Grup'un Pazar günkü zirvesinde Çin'e ve tedarik zincirlerine yönelik "ayrıştırma değil, riskten arındırma" yaklaşımının etkilerini de sindirmeye çalışıyor.

Pekin, zirvedeki "Çin'le ilgili meselelerin abartılması" üzerine protestolarını kaydetmek üzere Japon büyükelçisini çağırdı. Hükümet ayrıca ABD'li bellek çipi üreticisi Micron Technology'nin ülkedeki kilit altyapı operatörlerine tedarik yapmasını yasakladı.

Haftanın ilerleyen günlerinde, Fed Çarşamba günü Mayıs ayı toplantı tutanaklarını açıklayacak ve Cuma günü ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyon verileri açıklanacak.

Hazine tahvilleri piyasasında, borç tavanı endişeleri, yatırımcıların Hazine'nin fonlarının tükenme riski altında olduğu zamanlarda vadesi gelen tahvillerden kaçınması nedeniyle getiri eğrisinin kısa ucunda büyük bozulmalar yarattı.

Pazartesi günü 1 aylık Hazine tahvilinin getirisi 15 baz puan artarak %5,6677'ye yükseldi.

İki yıllık getiriler beş baz puan düşüşle %4,2340'a gerileyerek son iki ayın en yüksek seviyesinden uzaklaşırken, 10 yıllık getiri de dört baz puan düşüşle %3,6516'ya geriledi.

Petrol fiyatları daha önceki kazançlarını tersine çevirdi. ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,7 düşüşle varil başına 71,03 $ olurken, Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,6 düşüşle varil başına 75,12 $ oldu.

Altın fiyatları büyük ölçüde değişmeyerek ons başına 1.976,89$'da kaldı.