Banka hisselerinde Yellen'in açıklamasıyla sert düşüş

Banka hisselerinde Yellen'in açıklamasıyla sert düşüş

Yellen'ın, bir dizi bankanın iflası sonrasında daha fazla birleşmeyi savunduğunu belirtmesinin ardından ABD'deki bölgesel bankaların hisse senetleri geriledi

A+A-

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın CNN'e yaptığı, bankaların daha fazla birleşmeye gitmesi gerektiğine yönelik açıklamalarının ardından New York borsasında ABD bölgesel banka hisseleri değer kaybetti.

Silicon Valley Bank, Signature Bank (OTC:SBNY) ve First Republic Bank'ın (OTC:FRCB) iflasları sonrasında, Yellen, Perşembe günü banka CEO'larıyla yaptığı toplantıda, ABD'nin bankacılık sisteminin güçlü ve sağlam olduğunu bir kez daha vurguladı.

Bölgesel Bankacılık Endeksi KBW'nin %3 gerilemesiyle birlikte, PacWest Bancorp ve Western Alliance (NYSE:WAL) hisseleri %4'lük düşüşle en çok kaybedenler oldu. Comerica (NYSE:CMA) Inc %3, Zions Bancorp yaklaşık %5 ve Valley National Bancorp (NASDAQ:VLY) ise %5,2 değer kaybetti.

Bölgesel banka krizine neden olan etkenlerden biri, bazı kredi kuruluşlarının, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz politikaları sonucunda varlık değerlerinde yaşanan düşüşü telafi etmek için yeni sermaye arayışına girmesi oldu.

Fed Başkanı Jerome Powell, Cuma günü yaptığı bir açıklamada, bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan sorunların, merkez bankasının faiz artırım döngüsü üzerindeki baskıyı hafifleteceği beklentisini dile getirdi.

Aynı zamanda, bir Beyaz Saray yetkilisi Cuma günü, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında yürütülen borç tavanı görüşmelerinin çıkmaza girdiği haberlerinin ardından, tarafların iyi niyetli müzakerelerle ve bazı tavizlerle borç tavanının yükseltilmesi konusunda bir anlaşmaya varabileceğini belirtti.

Borç tavanı anlaşmazlığı, bölgesel banka hisseleri dahil piyasanın genel duyarlılığı üzerinde baskı oluşturuyor. 

İlgili Haberler