Apple yavaşlayan ekonomiye rağmen satışlarını artırdı

Apple'ın finansal sonuçları Perşembe günü beklentileri aşarak, beklenenden daha iyi iPhone satışları ve Hindistan ve diğer yeni pazarlardaki kayda değer ilerlemeler sayesinde teknoloji devinin yavaşlayan küresel ekonomideki direncini gösterdi.

Piyasa değerine göre ABD'nin en büyük şirketi olan Apple'ın hisseleri, Apple'ın Wall Street'in 1 Nisan çeyreği için gelir ve kar beklentilerini aşmasının ardından %2 yükseldi. Şirketin sonuçları, Çin'in ekonomik büyümesindeki beklenenden daha yavaş bir toparlanma nedeniyle büyük yonga üreticilerinin hayal kırıklığı yaratan rakamlarıyla tezat oluşturuyor.

Apple yöneticileri Perşembe günü yaptıkları açıklamada, tedarik zinciri sorunlarının iyileşmesi nedeniyle gelirde beklenen düşüşe rağmen mevcut çeyrekte brüt kar marjlarının tahmin edilenden daha iyi olacağını söyledi.

Refinitiv verilerine göre Apple, 1 Nisan'da sona eren mali ikinci çeyrek satışlarının %2,5 düşüşle 94,8 milyar dolara gerilediğini ve %4,4'lük düşüş beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini açıkladı. Kâr, hisse başına 1,43 dolar olan tahminlere kıyasla hisse başına 1,52 dolar olarak sabit kaldı.

Tüketicilerin ve işletmelerin artan enflasyon nedeniyle harcamalarını kısmasına rağmen iPhone satışları %1,5 artarak 51,3 milyar dolara ulaştı ve %3,3'lük düşüş beklentilerini geride bıraktı. Apple'ın Android rakiplerine karşı pazar payı kazandığını söyleyen araştırma şirketi Canalys'e göre, küresel akıllı telefon sevkiyatları 2023'ün ilk üç ayında %13 düştü.

Finans Direktörü Luca Maestri, Refinitiv verilerine göre Apple'ın brüt kar marjının %43,7 olan tahminlerin üzerinde, %44 ile %44,5 arasında olacağını söyledi. Ancak Apple'ın gelirinin muhtemelen biraz düşeceğini de söyledi. Analistler, şirketin Haziran ayında sona eren mali üçüncü çeyreği için %2,1'lik bir artışla 84,7 milyar dolara yükselmesini bekliyorlardı.

Apple'ın hisseleri 2023'te Wall Street'in çoğundan daha iyi performans gösterdi ve bugüne kadar %28 yükseldi. Yatırımcılar, ekonomik belirsizlik döneminde şirketi savunmacı bir oyun olarak görüyor.

Apple, bir yıl önce hisse başına 23 sent olan temettü payını 24 sente yükseltti. Yönetim kurulu, bir yıl önce olduğu gibi 90 milyar dolarlık bir hisse geri alım programına izin verdi.