Tesla ile Ford iş birliğine gitti, iki şirketin hisseleri fırladı

Ford ve Tesla hisseleri Superchargers anlaşmasıyla %7'nin üzerinde artış gösterdi

Ford Motor hisseleri, ABD'nin 2 numaralı otomobil üreticisinin elektrikli araç sahiplerinin Kuzey Amerika'daki rakip Tesla'nın şarj istasyonlarına erişmesine olanak tanıyan bir anlaşma duyurmasının ardından Cuma günü %7'den fazla artış gösterdi.

Ford CEO'su Jim Farley CNBC'ye verdiği demeçte, Tesla'nın Supercharger'larının ABD'de elektrikli araç şarjı için standart haline gelebileceğini söyledi, ancak ekledi: "Adaptörler ve yazılımla, şu anda standardın ne olduğu konusunda gerçekten bir seçim yapmak zorunda değiliz, ancak bunun serbest piyasada oynanacağını düşünüyorum."

Ford hisseleri öğleden sonraki işlemlerde %7,6 artışla 12,25 $ olurken, Tesla hisseleri %7,5 artışla 197,95 $'a yükseldi.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg Ford-Tesla anlaşmasını övdü, ancak CNBC'ye verdiği demeçte Biden yönetiminin bir elektrikli araç şarj standardı dikte etmeyeceğini söyledi ve "Tesla olağanüstü bir ağ kurdu. Onların bu çabanın bir parçası olması bence müthiş bir haber." dedi.

Analistler, şarj istasyonlarına erişimin elektrikli araçların daha geniş kabul görmesinin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu belirtiyor.

Farley, General Motors ve diğer otomobil üreticilerinin Tesla'nın EV şarj cihazları ile Kombine Şarj Sistemi (CCS) arasında seçim yaparken "büyük bir seçim yapmak zorunda kalacaklarını" da sözlerine ekledi.

CCS, DC hızlı şarj için rakip bir şarj fişi standardı.

GM, açık şarj ağları ve standartlarının sektör genelinde elektrikli araçların benimsenmesini sağlamanın en iyi yolu olduğunu ve hızlı şarj için şu anda mevcut olan "gerçekten evrensel bir çözüm" olan CCS'de açık bir konektör standardı geliştirmek için diğer otomobil üreticileriyle birlikte çalıştığını söyledi.

RBC Capital Markets analistleri bir notta, "Bu hamlenin nihayetinde Kuzey Amerika'daki BEV (Bataryalı Elektrikli Araçlar) penetrasyonunu artıracağına ve yükselen gel-git-tüm tekneleri kaldırır mantığıyla Tesla satışlarını artıracağına inanıyoruz" dedi.

Tesla, 2012 yılından bu yana Supercharger adı verilen ve sadece 15 dakikada 322 mil (518 km) menzil ekleyebilen kendi yüksek hızlı araç şarj cihazını geliştirdi ve kullanıma sundu.

Farley, Ford'un yaklaşık 10.000 hızlı şarj cihazına sahip olduğunu ve Tesla ile yapılan anlaşmanın bunu iki katına çıkaracağını söyledi.