Tesla'dan otomotiv sektörü için kritik hamle: Ford ile sürpriz ortaklık

Tesla'dan otomotiv sektörü için kritik hamle: Ford ile sürpriz ortaklık

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç pazarındaki rakibi Ford'a Supercharger ağını getirerek otomobil şirketini 'eşit seviyeye' getirmeye yardımcı olacağını söyledi.

A+A-

Tesla CEO'su Elon Musk, Ford CEO'su Jim Farley ile yaptığı bir röportajda şirketinin önümüzdeki yıldan itibaren Ford'a Supercharger ağına erişim izni vereceğini açıkladı.

Musk ve Farley duyuruyu Twitter'da sadece ses kaydı yapılan canlı bir röportaj sırasında yaptı ve elektrikli araçların benimsenmesinin bir sonraki aşamasının nasıl başlatılacağını tartıştı.

Musk, bu hamlenin, elektrikli araç pazarında Tesla'nın zorlu bir rakibi olan Ford'un "eşit şartlarda" olmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Ford tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, sürpriz ortaklığın şartları uyarınca, Ford elektrikli araçları önümüzdeki yıl Kuzey Amerika'daki yaklaşık 12.000 Tesla Supercharger'da şarj olmaya başlayabilecek. Şirkete göre bu sayı, Ford'un "BlueOval Charge Network" olarak adlandırdığı ve hızlı şarj seçeneklerini de içeren istasyonlarda bulunan şarj cihazlarının da üzerinde.

Enerji Bakanlığı'na göre Tesla'nın Kuzey Amerika'da 20.700'den fazla Supercharger fişi bulunuyor.

Ford CEO'su Jim Farley, Perşembe akşamı düzenledikleri Twitter Spaces oturumunda Tesla'nın kurucu ortağı Elon Musk'a "Müşterilerimizin hayatlarını daha iyi hale getirmek için sizinle birlikte çalışmak konusunda gerçekten heyecanlıyız" dedi. "Ve ortaklığınız için gerçekten minnettarız." dedi.

Musk, Ford araçlarının şarj hızının "adaptörlere değil", "kablo tesisatının fiziksel sınırının ne olduğuna" bağlı olacağını söyledi.

Musk, "Tesla'nın amacı kesinlikle bunu Ford sahipleri için sorunsuz ve olumlu bir deneyim haline getirmektir" dedi.

Tesla şimdiye kadar ABD'deki elektrikli araç pazarına hakim oldu, ancak eski otomobil markalarının rakipleri de bu pazara girmeye başladı. Experian'ın 2022 tarihli bir raporuna göre, Hyundai ve BMW gibi diğer otomobil üreticileri yarışa daha fazla girerken Tesla, 2021'de %68,2 ve 2020'de %79,4 olan EV pazar payının %65,4'ünü elinde tutuyor.

Tesla'nın şarj ağı, insanların şirketin otomobillerini satın almasının büyük bir nedeni. Tarihsel olarak özel, kapsamlı, kullanımı basit ve güvenilirliği ile biliniyor. Buna karşılık, diğer elektrikli araç sahipleri, dışarıdayken şarj sağlayıcılarının yamalı bir yapısına güveniyorlar.

Ancak bu durum değişiyor. Perşembe günkü duyurudan önce Tesla, Avrupa'daki diğer markaların elektrikli araç sahiplerine önemli sayıda şarj cihazı açtı ve kısa süre önce ABD'de benzer bir pilot program başlattı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler