Warren Buffett'ın Berkshire'ı dört hisse senedini elden çıkarıyor

Warren Buffett'ın yönetimindeki Berkshire Hathaway yeni yol haritasında Apple ve Bank of America hisselerini artırma yoluna giderken, dört şirketin hisselerini de elden çıkarıyor.

Berkshire Hathaway, Capital One Financial Corp'a yatırım yapmaya başladığını ve diğer dört hisse senedindeki yatırımlarından çıktığını açıkladı.

Buffett'ın şirketi açıklamalarını 31 Mart itibariyle ABD'de işlem gören hisse senetlerini listeleyen bir düzenleyici dosyada yaptı.

Capital One hisseleri, Berkshire'ın yaklaşık 954 milyon dolar değerinde 9,92 milyon hisse açıklamasının ardından mesai sonrası işlemlerde %5,7 yükseldi.

Pazartesi günkü başvuruda Berkshire, Johnnie Walker ve Guinness gibi alkollü içeceklerin üreticisi Diageo Plc'de 41,3 milyon dolarlık yeni bir hisseye sahip olduğunu da açıkladı.

Berkshire ayrıca Bank of New York Mellon Corp ve US Bancorp'un yanı sıra Tayvanlı çip üreticisi TSMC ve mobilya zinciri RH'deki varlıklarını da elden çıkardı.

Buffett'ın şirketi bu çeyrekte net hisse senedi satıcısı oldu ve kamyon durağı işletmecisi Pilot Travel Centers'daki hissesini %38,6'dan %80'e çıkarmak için 8,2 milyar dolar da dahil olmak üzere başka yerlere kaynak ayırırken 2,87 milyar dolar satın aldı ve 13,28 milyar dolar sattı.

Hisse senedi satışlarının yarısına yakını Chevron Corp'ta gerçekleşti, ancak Berkshire hala bir başka petrol şirketi olan Occidental Petroleum Corp'ta %23,7 hisseye sahip.

Omaha, Nebraska merkezli holding Mart ayını 130,6 milyar dolar nakit ve eşdeğer varlıkla kapattı.

Pazartesi günkü dosyalamada hangi yatırımların Buffett'a, hangilerinin portföy yöneticileri Todd Combs ve Ted Weschler'e ait olduğu belirtilmiyor, ancak daha büyük yatırımlar genellikle Buffett'a ait.

Yatırımcılar genellikle Buffett'ın itibarını yansıtarak Berkshire'ın hamlelerini sırtlamaya çalışırlar.

Berkshire daha fazla Apple ve BofA hissesi satın aldı

Satışa rağmen, Berkshire hala birkaç finansal hizmet şirketine yatırım yapıyor. Bunlar arasında Bank of America Corp ve American Express Corp yer almaktadır; Berkshire'ın 29,5 milyar $ ve 25 milyar $'lık hisseleri, Apple Inc'deki 151 milyar $'lık hissesi dışında en büyük hisse senedi varlıkları.

Berkshire bu çeyrekte daha fazla Apple ve Bank of America hissesi satın aldı.

Autonomous Research analisti David Smith, "BNY Mellon gibi güven bankaları, [ABD Merkez Bankası'nın] niceliksel azaltmaya geçmesiyle birlikte mevduat baskısının arttığını gördü" dedi.

Buna karşılık, Capital One gibi kredi kartı uzmanları için yüksek getirili varlıklar, artan fonlama maliyetlerini absorbe etmek ve likidite endişelerinden kaçınmak için onları daha iyi konumlandırıyor.

Berkshire ayrıca BNSF demiryolu, Geico araba sigortası ve birçok enerji, üretim ve tüketici birimi de dahil olmak üzere düzinelerce işletme işletmesine sahip.

Buffett, 4,1 milyar dolarlık bir yatırımı açıklayarak yatırımcıları şaşırttıktan altı ay sonra TSMC hissesinden geriye kalanları elden çıkardı.

Bu ay yatırımcılara, Çin'in yakında ada ülkesini işgal edebileceği ya da geri almaya çalışabileceği endişesiyle Tayvan'a yatırım yapmanın risklerini yeniden değerlendirdiğini söyledi.