Nasdaq hareketleniyor: Warren Buffett teknoloji hisselerine yatırımını artırıyor mu?

Nasdaq hareketleniyor: Warren Buffett teknoloji hisselerine yatırımını artırıyor mu?

Nasdaq'ta hareketlilik yaşanırken ünlü milyarder yatırımcı Warren Buffett'ın teknoloji hisselerini odağına aldığı konuşuluyor.

A+A-

Warren Buffett bir değer yatırımcısı olarak tanınır. Değer yatırımı, gerçek değerlerinin altında işlem gören hisse senetlerini veya işletmeleri satın almak anlamına gelir.

Buffett'ın holding şirketi Berkshire Hathaway'in portföyüne bakarsanız, son yıllarda finans, temel tüketim ve enerji hisselerinde değer bulduğunu ve portföyün bu tür hisse senetleri tarafından domine edildiğini görürsünüz.

Ancak Berkshire'ın portföyünde öne çıkan bir hisse senedi var: Apple.

Apple şu anda Berkshire Hathaway'in portföyünün %46'sından fazlasını oluşturuyor.

Bu durum sizi koşup AAPL hissesi almaya sevk etse de, Berkshire'ın hisseyi ilk olarak 2016'nın ilk çeyreğinde hisse başına yaklaşık 23 dolardan satın aldığını unutmayın. 10 Mayıs 2023 itibariyle AAPL, hisse başına yaklaşık 174 dolardan işlem görüyor.

AAPL'yi satın almak için değer yatırımı yaklaşımını benimsiyorsanız, fiyatı önemli ölçüde düşerse hisse senedini satın almayı düşünebilirsiniz. Şu anda tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor ve potansiyel olarak aşırı değerli.

Ama Buffett ve Berkshire'a geri dönelim.

Buffett, Apple'ın Berkshire'ın portföyündeki en iyi şirket olduğuna inanıyor.

Buffett'ın bir teknoloji hissesi olan AAPL'den bu kadar övgüyle bahsettiğini duymak biraz garip çünkü 1) 2016'da AAPL'yi satın alan kendisi değildi; yardımcılarından biriydi ve 2) kariyerinde birçok teknoloji hissesi kaçırdığını itiraf etti.

Buffett'ın teknoloji hisseleri ve teknoloji oyunlarındaki büyük ıskaları

Buffett'in doğru hisse senetlerini doğru fiyatlardan seçme konusunda geniş bir geçmişi olsa da, bu hisse senetlerinin çok azı teknoloji hisseleri olmuştur.

Aşağıda, Buffett'ın teknoloji oyunları söz konusu olduğunda kaçırdığı büyük fırsatlardan birkaçı yer alıyor:

Microsoft (MSFT): Microsoft'un kurucusu Bill Gates ile yakın arkadaş olmasına rağmen Buffett şirkette hiçbir zaman pozisyon almadı. Bunu öncelikle kendi deyimiyle "aptallığına" bağlıyor. Bununla birlikte, Gates ile olan dostluğunun Gates'i Buffett ile içeriden bilgi paylaşmakla suçlanabileceği bir konuma getirmiş olabileceğini ve Buffett'ın böyle bir senaryo yaratmak istemediğini de kabul ediyor.

Amazon (AMZN): Berkshire Hathaway, Amazon hisselerini ancak 2019'da -şirketin halka arzından 22 yıl sonra- satın almaya başladı ve satın alma çağrısında bulunan Buffett değildi; yardımcılarından biriydi. Buffett, daha erken girmediği için kendisini "aptal" olarak nitelendiriyor (Bu adam kendine karşı çok sert, değil mi?).

Alphabet (GOOGL): Google, Berkshire'ın kaçırdığı bir başka büyük teknoloji şirketi. Ancak bu ıskalama üzerine düşünürken, Buffett'ın ortağı Charlie Munger kendini sözlü olarak kırbaçladı. Munger 2020'de "Google'ı tespit edemediğim için kendimi eşek gibi hissediyorum" demişti.

Bitcoin (BTC): Buffett, son 13 yılda fiyatındaki meteorik artışa rağmen Bitcoin'e hala inanmıyor. Aslında bu varlıktan "fare zehiri" olarak bahsediyor. 

Buffett'ın teknoloji konusundaki ton değişikliği

Berkshire Hathaway'in geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen en son yıllık hissedarlar toplantısında Buffett, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın CEO'su Elon Musk'ı "parlak, parlak bir adam" olarak nitelendirdi.

Bu Berkshire'ın Tesla'da (TSLA) pozisyon alacağı anlamına mı geliyor? Olabilir.

Musk Twitter'da, Berkshire'ın 2008'in sonlarında Musk ve Munger birlikte öğle yemeği yerken alım yapmış olsaydı TSLA'daki hisselerinde büyük bir artış olacağını belirtti.

Buffett ve Berkshire ekibi pozisyon almak için TSLA'nın fiyatında bir düşüş bekliyor olabilir, ancak şirkette Cathie Wood büyüklüğünde bir pozisyon aldıklarını görmek şaşırtıcı olacaktır.

Buffett, geçtiğimiz hafta sonu Berkshire'ın yıllık hissedar etkinliğinde yapay zeka (AI) hakkında da yorum yaptı.

Yapay zekanın dünyayı değiştirebileceğini söyledi ve birkaç ay önce arkadaşı Bill Gates ile Microsoft'un ChatGPT'sini deneme şansı buldu.

Bununla birlikte, kontrolünü kaybedebileceğimiz ve icadını geri alma gücümüzün olmadığı için atom bombasına benzettiği bir teknolojiye de şüpheyle yaklaşıyor.

Munger, "yapay zekâya yönelik bazı abartılara kişisel olarak şüpheyle yaklaştığını" ve "eski moda zekânın oldukça iyi çalıştığını" söyledi.

Berkshire'ın TSLA'ya yatırım yapması söz konusu olmasa da, kurumun yapay zeka şirketlerine yatırım yapmaktan hala uzak olduğu görülüyor.

Buffett'ın ötesinde Berkshire

92 yaşındaki Buffett'ın emekli olmak gibi bir planı olmasa da, halefi Greg Abel'i çoktan atadı.

Abel, Berkshire Hathaway Energy'nin başkanı ve alternatif enerji üretiminde kullanılan teknoloji dışında teknolojiye yatırım yapma konusunda fazla deneyimi yok gibi görünüyor.

Bu nedenle, Berkshire teknoloji şirketlerinde değer bulma konusunda şansını denemek istiyorsa, şirket içinde AAPL ve AMZN'nin satın alınmasını tavsiye eden seslere güvenmek zorunda kalabilir.

İlgili Haberler