Yellen borç tavanı çözümü konusunda umutsuz konuştu

ABD Hazine Bakanı Yellen yaptığı açıklamada 1 Haziran'ın federal borç limitinin yükseltilmesi için zor bir son tarih olduğunu ve hükümetin daha fazla vergi tahsilatının yapılacağı 15 Haziran'a kadar yeterli gelir toplama ihtimalinin düşük olduğunu söyledi

NBC'nin "Meet the Press" programında konuşan Yellen, Kongre'nin Hazine'nin nakit parası bitmeden ve temerrüde düşmeden önce 31.4 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltmemesi halinde Amerikalılara yapılacak ödemeler konusunda zor seçimler yapılacağını söyledi.

Yellen konuşmasında "Kongre'ye gönderdiğim son mektupta Haziran ayı başında ve muhtemelen 1 Haziran'da tüm faturalarımızı ödeyemeyeceğimizi belirtmiştim. Kongre'yi bilgilendirmeye devam edeceğim, ancak değerlendirmemi kesinlikle değiştirmedim. Dolayısıyla bunun zor bir son tarih olduğunu düşünüyorum" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden Pazar günü yaptığı açıklamada, hükümetin borç tavanının yükseltilmesi görüşmelerinde Cumhuriyetçilerin son tekliflerini "kabul edilemez" olarak nitelendirdi, ancak bir anlaşmaya varmak için vergi düzenlemeleriyle birlikte harcamaları kısmaya istekli olacağını söyledi.

Kongre'nin önde gelen Cumhuriyetçi üyesi Kevin McCarthy ile Japonya'nın Hiroşima kentinde Yedi Grup (G7) zengin ülke liderleriyle yaptığı toplantıdan dönerken uçakta konuşacağını söyledi.

Hazine Bakanlığı'nın federal hükümetin tüm borçlarını ödeyemeyebileceği uyarısında bulunduğu 1 Haziran'a iki haftadan az bir süre kaldı. Bu da mali piyasalarda kaosa neden olabilecek ve faiz oranlarını yükseltebilecek bir temerrüdü tetikleyecek.

Hazine'nin nakit parası bitmeden 15 Haziran'a ulaşıp ulaşamayacağı sorusuna Yellen, x tarihi olarak adlandırılan kesin tarih konusunda bazı belirsizlikler olduğunu, ancak paranın 15 Haziran'a kadar dayanacağından şüphe duyduğunu söyledi.

Yellen "Vergi gelirleri ve harcamalar konusunda her zaman belirsizlik vardır ve bu nedenle bu konuda kesin konuşmak zordur, ancak benim değerlendirmeme göre 15 Haziran'a kadar tüm faturalarımızı ödeyebilme olasılığımız oldukça düşüktür." dedi.

Biden Japonya'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Kongre olmadan borç tavanını yükseltmek için ABD Anayasasının 14. Değişikliğine başvurma yetkisine sahip olduğuna inandığını, ancak temerrüdü önlemek için bu denenmemiş yasal teoriyi kullanmaya çalışmak için yeterli zamanın kaldığının belirsiz olduğunu söyledi.

Yellen, değişikliğe başvurmanın "etrafındaki yasal belirsizlik ve içinde bulunduğumuz dar zaman çerçevesi göz önüne alındığında, bu koşullarda uygun bir şekilde kullanılabilecek bir şey gibi görünmediğini" söyledi.