ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin Cuma günü Washington’a gelerek, Ukrayna’nın nadir elementlerine ilişkin bir anlaşma imzalayacağını açıkladı. Zelenskiy ise anlaşmanın başarısının yapılacak görüşmelere bağlı olacağını vurguladı.
Anlaşma, Ukrayna’nın maden kaynaklarından elde ettiği gelirin bir kısmını ABD’nin de ortak yöneteceği bir fona aktarmasını öngörüyor. Bu süreç, Trump yönetiminin Ukrayna savaşına yönelik politikasının bir parçası olurken, Kiev’in dışlandığı ABD-Rusya görüşmelerinin Perşembe günü devam etmesi bekleniyor.
Nadir elementlere karşılık güvenlik garantisi verilmeyecek
Trump, Zelenskiy’nin Washington’daki görüşmelerde nadir elementlerle ilgili anlaşmayı imzalayacağını doğruladı. Ancak ABD’nin Ukrayna’ya geniş kapsamlı güvenlik garantileri sağlamayacağını belirtti.
Kiev yönetimi, ABD’nin sağladığı askeri yardımın bir karşılığı olarak bu nadir elementlerle ilgili anlaşmanın bir güvenlik taahhüdü içermesini talep ediyordu. Ancak Trump, “Çok fazla güvenlik garantisi vermeyeceğim, bunu Avrupa üstlenecek” diyerek net bir tavır aldı.
Zelenskiy ise, “Bu anlaşma, gelecekteki güvenlik garantilerinin bir parçası olabilir. Ancak anlaşmanın Ukrayna’yı büyük bir borç altına sokmaması gerekiyor” dedi.