AB'nin Rosneft'e yaptırımlarına onay

AB'nin Rosneft'e yaptırımlarına onay

Avrupa Adalet Divanı, AB'nin Rosneft'e yaptırımlarını onayladı

A+A-

Avrupa Adalet Divanı, AB'nin Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft'e yaptırımlarını onayladı. Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği'nin aralarında Rosneft'in de olduğu Rus şirketlerine uyguladığı yaptırımlara onal verdi. 

Mahkeme "Avrupa Konseyi'nin Ukrayna krizine yanıt olarak aralarında Rosneft'in de olduğu belirli Rus şirketlerine sınırlayıcı tedbirleri uygulaması geçerli" açıklamasını yaptı. 

Rostneft'ten karara tepki

Rosneft'ten yapılan açıklamada, şirkete yönelik uygulanan yaptırımların Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı tarafından hukuki olarak geçerli bulunması, "yasa dışı ve politik bir karar" şeklinde yorumlandı.

Rosneftten yapılan açıklamada, AB'nin en yüksek mahkemesi Adalet Divanı'nın, şirkete uygulanan yaptırımların hukuki anlamda geçerli olduğuna yönelik verdiği hükmün, yasa dışı ve politik olduğu belirtildi.

Rosneftin, Ukrayna dahil olmak üzere hiçbir yerde hukuk dışı faaliyetlerde bulunmadığı savunulan açıklamada, "AB Adalet Divanı tarafından alınan bu karar, politik gelişmelerin gerektiğinde hukukun önüne geçebildiğini göstermektedir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ayrıca AB tarafından Rosnefte yönelik uygulanan yaptırımların, petrol piyasalarındaki diğer şirketlere de avantaj sağladığı öne sürüldü.

AB tarafından Temmuz 2014'te alınan kararla, Rosneftin batılı ülkelerle ortak proje yürütmesi ve batılı finans kurumlarından uzun vadeli kredi sağlamasına yasak getirilmişti. Rosneft ise Ekim 2014'te bu karara Londra mahkemesinde itiraz ederek, şirkete uygulanan yaptırımların haksız olduğunu savunmuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.