Alman Parlamentosu soykırım tasarısını kabul etti

Alman Parlamentosu soykırım tasarısını kabul etti

Almanya Parlamentosu'nda oylanan 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarı oy çokluğuyla kabul edildi.

A+A-

Almanya Parlamentosu'nda oylanan 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarı oy çokluğuyla kabul edildi. Oylamada bir ret, bir çekimser oy kullanıldı. 

Tasarı, koalisyonu oluşturan Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), Hristiyan Sosyal Birliği (CSU), Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ve muhalefet partisi Yeşiller tarafından hazırlanmıştı.

Tasarı, 1915 olaylarının 'soykırım' olarak tanınmasını, bunun orta öğretim ve üniversite eğitiminde ders olarak okutulmasını, sivil toplum çalışmalarına ve yayın alanına yansıtılmasını içeriyor. Kararın hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Gauck, 'soykırım' dedi

Olayların yüzüncü yıldönümünde Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Berliner Dom kilisesinde yapılan anma ayininde 'soykırım' ifadesini kullanıp, Birinci Dünya Savaşından beri iki ülke arasında devam eden dostluk ve müttefiklikten dolayı doğan bir sorumluluk, hatta suç ortaklığından bahsetmişti.

Ancak Alman Meclisi, Türkiye ile ilişkilerin hassasiyeti nedeniyle konudan uzak durmuş, 1915 olaylarının aydınlatılmasının parlamentolardan ziyade bağımsız tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Diplomatik nedenlerle ertelenmişti
 

Tasarı, diplomatik nedenlerden dolayı bir yıl ertelendikten sonra Hristiyan Demokrat Birliği ve Yeşiller milletvekilleri ile kamuoyunun Almanya'yı Türkiye'ye boyun eğmekle suçlayan kesiminin baskısıyla tekrar gündeme alındı.

Tasarının öncülerinden biri, Türkiye kökenli Yeşiller EşbaşkanıCem Özdemir.

Özdemir, 'olası sonuçlardan dolayı tarihi gerçekler gizlenmemeli' görüşünü savunuyor.

Hristiyan Demokrat Birlik partili Alman Federal Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Norbert Röttgen de, Alman televizyonunda bir tartışma programında "Soykırım söz konusu olunca diplomatik hassasiyetler son bulmalı" diye konuştu.

Ankara: İlişkiler zedelenir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki gün önce yaptığı açıklamada, tasarının kabul edilmesi halinde iki ülke arasındaki diplomatik, siyasi ve askeri ilişkilerin zedeleneceğini söylemişti. Uganda ziyareti öncesi konuşan Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'le de konuyu telefonda görüştüğünü ve kendisinin "Elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz" dediğini aktarmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım da, tasarının kabul edilmesi halinde ilişkilerin zedeleneceğini söylemişti. Bununla birlikte Yıldırım, Türkiye ile AB arasındaki geri kabul anlaşmasının bu durumdan etkilenmeyeceğini belirtmişti. 

Almanya'daki Türklerden protesto

Almanya’daki Türkler de, Federal Meclis tarafından 1915 olaylarıyla ilgili iddiaların gündeme alınmasını protesto ediyor. Sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Türk-Alman Dayanışma Platformu'nun düzenlediği gösteri için başkent Berlin’de Brandenburg Kapısı (Brandenburger Tor) önünde toplanan kalabalık; Türk, Alman ve Azerbaycan bayrakları taşıdı.

Burada kurulan sahneye "Soykırım yalanına hayır-Nefrete karşı, dayanışma için" ve "Federal Meclis yetkili değil, parlamentolar mahkeme değil" pankartları asıldı.

Meydanı dolduranlar, Filistinli bir grubun seslendirdiği parçalar eşliğinde halay çekti.

Ülke genelinden katılımın olduğu protesto gösterisinde konuşmalar yapılıyor. Ardından da şarkıcı ve eski AK Parti Milletvekili Uğur Işılak konser verecek.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.