Güneş DOĞAN

Güneş DOĞAN

Yazarın Tüm Yazıları >

Brexit gelişen piyasa şirketlerinde temerrüt riskini azaltıyor

A+A-

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılma kararı alması, 800 milyar dolarlık vadesi yaklaşan borç yığını ile karşı karşıya olan gelişen piyasa şirketlerine kayda değer bir destek sağladı. Brexit, Fed’in faiz artırma planına gölge düşürerek borçlanma maliyetlerinin daha uzun bir süre düşük seviye kalacağı spekülasyonlarını doğurdu.

Politika yapıcıların Avrupa’daki çalkantının bir resesyona dönüşmemesi için gösterdiği çaba, gelişen piyasa şirketleri için müjde niteliğinde. Çünkü borçlanma maliyetlerinin düşük olduğu dönemde borçlanan bu şirketler, tahvil borcunu ödemek için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalmayacak, en azından şimdilik.

Brexit’in 2017’den 2020’ye kadar her yıl yaklaşık 200 milyar dolar geri ödeme yapması gereken gelişen piyasa şirketlerine sağladığı destek temerrüt beklentilerindeki düşüşte kendini gösteriyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve dünyanın önde gelen merkez bankalarının çatı kuruluşu olan Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ekonomistleri, uzun bir süredir Fed’in parasal sıkılaştırmasının gelişen piyasa şirketlerinde temerrütleri artırabileceği yönünde uyarıda bulunuyordu.

2013 yılından bu yana yükselişte olan temerrütler ikinci çeyrek dönemde 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve küresel finansal krizden bu yana en kötü çeyrek dönem yaşanmış oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's’un (S&P) 28 Haziran’da açıkladığı verilere göre gelişen piyasa şirketlerinde ikinci çeyrekte 10 adet temerrüt ile 2009 yılının ortasından bu yana en kötü çeyrek dönem yaşandı.

Gelişmiş dünyayı saran politik belirsizlik gelişmekte olan ülkelerin çekiciliğini artırdı. Kredi analistlerine göre bu yılın üçüncü ve dördüncü çeyrek dönemlerinde temerrüt oranlarında düşüş bile görülebilir. Çünkü Fed’in Brexit kararının ardından yakın zamanda faiz artırma olasılığı oldukça düşük, bu da gelişen piyasa şirketleri için genel olarak daha pozitif bir görünüm sağlıyor. Gelişmekte olan ülkelerin şirket tahvillerini izleyen endekste faizler, referandumdan bu yana 27 baz puan gerileyerek yüzde 5,19’a indi. Analistlere göre tahvillerdeki bu trend temerrütlerin zirve seviyeyi geride bıraktığı anlamına geliyor.

 

 

Bu yazı toplam 1664 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.