FED Mayıs ayı tutanakları açıklandı

FED Mayıs ayı tutanakları açıklandı

Fed, faiz artırımını ekonomik toparlanma ile ilişkilendirdi, bilançonun 2017 içinde küçültülmesini bekliyor

A+A-

Fed, faiz artırımını ekonomik toparlanma ile ilişkilendirdi, bilançonun 2017 içinde küçültülmesini bekliyor. 

Fed politika yapıcıları, son ekonomik yavaşlamaın geçici olduğuna dair bir kanıt görene kadar faiz artırımlarını askıya alabilecekleri konusunda görüş birliğine vardılar. 

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 2-3 Mayıs toplantısının bugün yayınlanan tutanaklarına göre, neredeyse tüm politika yapılacar Fed'in devasa büyüklüğe ulaşan Hazine kağıdı ve mortgage destekli menkul kıymet pozisyonunun bu yıl küçültülmeye başlanması taraftarı olduklarını ifade ettiler. 

Tutanaklara göre Fed yetkilileri, temel beklentilerinin daha güçlü bir ekonomik büyümeye dönüş olduğunu belirttiler. Bununla birlikte tutanaklar, faiz artırımlarının başladığı Aralık 2015'den bu yana Fed yetkililerinin politika sıkılaştırma konusunda ihtiyatlarının arttığına işaret etti. 

Tutanaklarda, "Üyeler genel olarak, parasal genişlemeyi ortadan kaldırmak için yeni bir adım atmadan önce ekonomik aktivite hızında son dönemde yaşanan yavaşlamanın geçici olduğuna dair ek kanıt beklemek konusunda sabırlı olunacağı yargısıan vardılar" ifadeleri yer aldı. 

16 politika yapıcının katıldığı Mayıs toplantısında, ilk çeyrekte büyümede görülen keskin yavaşlamanın neden yaşandığı ve çekirdek enflasyon artışı ölçümünün neden yüzde 2 enflasyon hedefinin daha da altına düştüğü tartışıldı.

Katılımcı politika yapıcıların çoğu, konut piyasası ve işletmelerin sabit yatırımlarında son dönemde görülen güçlenmeyi memnuniyetle karşıladıklarını ifade ettiler. Üyeler genel olarak tüketici harcamalarında yavaşlamanın büyük olasılıkla geçici olacağı konusunda anlaştılar. 

Tutanaklarda ayrıca, politika yapıcıların Fed bilançosunun küçültülmesini de tartıştıkları yer aldı. Üyeler bilançola küçültmenin vadesi dolan menkul kıymetlerden gelen gelirin yeniden yatırıma yönlendirilmesinin durdurulmasıyla yapılabileceğini ifade ettiler.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.