Birleลik Krallฤฑk’ฤฑ oluลturan ฤฐngiltere, ฤฐskoรงya, Galler ve Kuzey ฤฐrlanda hรผkรผmetlerinin saฤlฤฑk danฤฑลmanlarฤฑ, aลฤฑ yoluyla eฤitimde Covid kaynaklฤฑ aksamalarฤฑn azaltฤฑlabileceฤini belirtiyor.
Daha รถnce, hรผkรผmete aลฤฑlama konusunda tavsiyelerde bulunan uzmanlardan oluลan Aลฤฑlama ve Baฤฤฑลฤฑklฤฑk Komitesi (JCVI), 12-15 yaล arasฤฑ “saฤlฤฑklฤฑ รงocuklarฤฑn” aลฤฑlamaya dahil edilmemesi yรถnรผnde tavsiyede bulunmuลtu.
BBC Tรผrkรงe’nin haberine gรถre JCVI, รงocuklarฤฑn virรผs nedeniyle ciddi bir hastalฤฑฤa yakalanma riskinin az olduฤunu ve toplu aลฤฑlamanฤฑn saฤlฤฑk aรงฤฑsฤฑndan faydasฤฑnฤฑn รงok sฤฑnฤฑrlฤฑ olacaฤฤฑnฤฑ belirtmiล, ancak yetkililerin karar verirken baลka faktรถrleri de gรถzetebileceklerini eklemiลti.
Saฤlฤฑk danฤฑลmanlarฤฑ, virรผsรผn kฤฑลฤฑn yayฤฑlmaya devam edeceฤini, bunun da okullarฤฑn kapanmasฤฑna neden olmasa bile, Covid testi pozitif รงฤฑkan รถฤretmen ve รถฤrencilerin 10 gรผn karantinada kalmasฤฑ nedeniyle eฤitimde aksamalara yol aรงacaฤฤฑnฤฑ belirtiyor.
Danฤฑลmanlar, bakanlฤฑklara yazdฤฑklarฤฑ mektupta, yรผz yรผze eฤitimden mahrum kalmanฤฑn รงocuklar รผzerinde fiziksel, duygusal ve yaลam standartlarฤฑ ลansฤฑ bakฤฑmฤฑndan “devasa etkileri olacaฤฤฑ” uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Danฤฑลmanlarฤฑn tavsiyesini hayata geรงirip geรงirmeme kararฤฑ bakanlฤฑklar tarafฤฑndan verilecek.
Bu yรถnde karar verilmesi halinde, ailelerin onay vermesiyle รงocuklara okulda Pfizer-BioNTech aลฤฑsฤฑ yapฤฑlacak.
Saฤlฤฑk danฤฑลmanlarฤฑ, aลฤฑ sayesinde okullarda eฤitim aksamalarฤฑnฤฑn ne รถlรงรผde azaltฤฑlabileceฤini hesaplamanฤฑn zor olduฤunu sรถylรผyor.
Aลฤฑlarฤฑn Delta varyantฤฑna karลฤฑ daha az etkili olduฤu biliniyor.
Ortaokullardaki รงocuklarฤฑn yarฤฑdan fazlasฤฑnฤฑn Covid virรผsรผnรผ kapmฤฑล olduฤu ve bรถylece doฤal baฤฤฑลฤฑklฤฑk geliลtirdiฤi tahmin ediliyor.
Danฤฑลmanlar, tรผm etkenler gรถz รถnรผnde bulundurulduฤunda, aลฤฑ sayesinde eฤitimdeki aksamalarฤฑn azaltฤฑlmasฤฑnฤฑn saฤlayacaฤฤฑ yararlar nedeniyle aลฤฑlama programฤฑnฤฑ 12-15 yaล grubundaki saฤlฤฑklฤฑ รงocuklarฤฑ da kapsayacak ลekilde geniลletilmesini รถneriyor.
Yoksul รงocuklarฤฑn pandemiden en fazla zarar gรถrdรผฤรผnรผ belirten danฤฑลmanlar, bu nedenle aลฤฑlamanฤฑn yararฤฑnฤฑ en รงok onlarฤฑn gรถreceฤini sรถylรผyor.
Mevcut uygulamaya gรถre, saฤlฤฑk sorunlarฤฑ olan veya risk grubundaki aile fertleriyle yaลayan รงocuklar aลฤฑ olabiliyor. Bu, 12-15 yaล grubundaki 3 milyon รงocuฤun 10’da birine tekabรผl ediyor.
JCVI daha รถnce, aลฤฑ sonrasฤฑnda bazฤฑ รงocuklarda kalp kasฤฑ enflamasyonu (miyokardit) riskinin hafif artฤฑล gรถstermesi ve aลฤฑnฤฑn sunduฤu yararฤฑn az olmasฤฑ gerekรงesiyle bu yaล grubunun aลฤฑlamaya dahil edilmemesi yรถnรผnde tavsiyede bulunmuลtu.
รocuklara 1. ve 2. doz Covid aลฤฑsฤฑnฤฑn faydalarฤฑ ve riskleri neler?
Bir milyon ilk doz aลฤฑda Covid kaynaklฤฑ 2 yoฤun bakฤฑm ve 87 hastane tedavisi รถnleniyor, ancak 3-17 miyokardit vakasฤฑ ortaya รงฤฑkฤฑyor.
Bir milyon ikinci doz aลฤฑda Covid kaynaklฤฑ 0,16 yoฤun bakฤฑm ve 6 hastane tedavisi รถnleniyor, ancak 12-34 miyokardit vakasฤฑ ortaya รงฤฑkฤฑyor.
Neden tek doz?
Saฤlฤฑk danฤฑลmanlarฤฑ, miyokardit riski nedeniyle tek doz aลฤฑ tavsiye ettiklerini, ancak ilkbahar aylarฤฑnda durumun yeniden deฤerlendirilebileceฤini belirtiyor.
ฤฐlk dozda da รงok kรผรงรผk bir risk bulunuyor, ancak iki dozdan sonra bu risk bir milyonda 12 ila 34 miyokardit vakasฤฑ ลeklinde artฤฑyor.
Ayrฤฑca Covid riskini azaltan aลฤฑnฤฑn รงoฤu faydasฤฑ ilk dozdan sonra ortaya รงฤฑkฤฑyor.
ลu anda ฤฐngiltere’de 16 ila 18 yaล grubundaki รงocuklara tek doz aลฤฑ yapฤฑlฤฑyor.
Norveรง dฤฑลฤฑnda diฤer รผlkelerde ise iki doz aลฤฑ uygulanฤฑyor.
รocuk saฤlฤฑฤฤฑ uzmanlarฤฑ, danฤฑลmanlarฤฑn aลฤฑ tavsiyesini memnuniyetle karลฤฑladฤฑ, ancak eฤitimdeki aksamalarฤฑ รถnleyecek “sihirli deฤnek” olmadฤฑฤฤฑ uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Uzmanlar, รงocuklarฤฑn okullarda dรผzenli bir ลekilde Covid testine tabi tutulmasฤฑ uygulamasฤฑna son verilerek sadece semptom gรถsterilmesi halinde test yapฤฑlmasฤฑnฤฑ ve hasta olmalarฤฑ halinde okula gidilmemesini รถneriyor.
Ayrฤฑca, Covid aลฤฑlarฤฑnฤฑn, saฤlฤฑk bakฤฑmฤฑndan yararlarฤฑ “รงok daha net olan” diฤer aลฤฑ programlarฤฑna engel olmayacak ลekilde yรผrรผtรผlmesinin “รงok รถnemli” olduฤu ifade ediliyor.







