Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

18 maddelik yasa Resmi Gazete’de yayฤฑnlanarak yรผrรผrlรผฤŸe girdi

Kamuya ilk kez atanacaklar iรงin gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ ve arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑ getiren 18 maddelik yasa Resmi Gazete'de yayฤฑnlanarak yรผrรผrlรผฤŸe girdi.
18 maddelik yasa Resmi Gazete'de yayฤฑnlanarak yรผrรผrlรผฤŸe girdi Borsatek

TBMM’de kabul edilen Gรผvenlik SoruลŸturmasฤฑ ve ArลŸiv AraลŸtฤฑrmasฤฑ Kanunu’na iliลŸkin kararlar Resmi Gazete’de yayฤฑnlandฤฑ.

Kamuya ilk kez alฤฑnacaklara yรถnelik uygulanacak โ€˜Gรผvenlik SoruลŸturmasฤฑ ve ArลŸiv AraลŸtฤฑrmasฤฑ Kanunuโ€™,  arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑ, statรผsรผ veya รงalฤฑลŸtฤฑrma ลŸekline baฤŸlฤฑ olmaksฤฑzฤฑn ilk kez veya yeniden memuriyete ya da kamu gรถrevine atanacaklar hakkฤฑnda yapฤฑlacak. Gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ ve arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑ Milli ฤฐstihbarat TeลŸkilatฤฑ BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ (MฤฐT), Emniyet Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ (EGM) ve mahalli mรผlki idare amirliklerince yapฤฑlacak.

Kanunda, โ€˜gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ ve arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑ birlikte yapฤฑlacaklarโ€™ da ลŸรถyle sฤฑralandฤฑ:

  • โ€œKurum ve kuruluลŸlarda, yetkili olmayan kiลŸilerin bilgi sahibi olmalarฤฑ halinde devlet gรผvenliฤŸinin, ulusal varlฤฑฤŸฤฑn ve bรผtรผnlรผฤŸรผn, iรง ve dฤฑลŸ menfaatlerin zarar gรถrebileceฤŸi veya tehlikeye dรผลŸebileceฤŸi bilgi ve belgelerin bulunduฤŸu gizlilik dereceli birimler, Milli Savunma BakanlฤฑฤŸฤฑ, Genelkurmay BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ, jandarma, emniyet, sahil gรผvenlik ve istihbarat teลŸkilatlarฤฑnda รงalฤฑลŸtฤฑrฤฑlacak kamu personeli, ceza infaz kurumlarฤฑ ve tutukevlerinde รงalฤฑลŸacak personel, รผst kademe kamu yรถneticileri, รถzel kanunlarฤฑ uyarฤฑnca gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ ve arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑna tabi tutulan kiลŸiler, milli gรผvenlik aรงฤฑsฤฑndan stratejik รถnemi haiz birim, proje, tesis, hizmetlerde statรผsรผ veya รงalฤฑลŸtฤฑrma ลŸekline baฤŸlฤฑ olmaksฤฑzฤฑn istihdam edilenler.โ€

ร–ฤŸretmenler de dahil olacak

  • Dรผzenleme ile gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ ve arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑ birlikte yapฤฑlacaklar kapsamฤฑna, kamu kurum ve kuruluลŸlarฤฑnda รงalฤฑลŸacak รถฤŸretmenler de dahil edildi.
  • Teklifle, arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑnฤฑn kapsamฤฑ ile gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ kapsamฤฑnda bakฤฑlacak konular da yeniden dรผzenleniyor. ArลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑ; kiลŸinin adli sicil kaydฤฑnฤฑn, kiลŸinin kolluk kuvvetlerince halen aranฤฑp aranmadฤฑฤŸฤฑnฤฑn, kiลŸi hakkฤฑnda herhangi bir tahdit bulunup bulunmadฤฑฤŸฤฑnฤฑn, kiลŸi hakkฤฑnda kesinleลŸmiลŸ mahkeme kararlarฤฑ ve Ceza Muhakemesi Kanunuโ€™nun ilgili hรผkรผmleri kapsamฤฑnda alฤฑnan kararlar ile kiลŸi hakkฤฑnda devam eden veya sonuรงlanmฤฑลŸ olan soruลŸturma ya da kovuลŸturmalar kapsamฤฑndaki olgularฤฑn, hakkฤฑnda kamu gรถrevinden รงฤฑkarฤฑlma ya da kesinleลŸmiลŸ memurluktan รงฤฑkarma cezasฤฑ olup olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑn mevcut kayฤฑtlardan tespit edilmesini kapsayacak.
  • Gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ ise arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑndaki konulara ilave olarak kiลŸinin; gรถrevin gerektirdiฤŸi niteliklerle ilgili kolluk kuvvetleri ve istihbarat รผnitelerindeki olgusal verilerinin, yabancฤฑ devlet kurumlarฤฑ ve yabancฤฑlarla iliลŸiฤŸinin, terรถr รถrgรผtleri veya suรง iลŸlemek amacฤฑyla kurulan รถrgรผtlerle eylem birliฤŸi, irtibat ve iltisak iรงinde olup olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑn, mevcut kayฤฑtlardan ve kiลŸinin gรถrevine yansฤฑyacak hususlarฤฑn denetime elveriลŸli olacak yรถntemlerle yerinden araลŸtฤฑrฤฑlmak suretiyle tespit edilmesini iรงerecek.

SoruลŸturmayฤฑ MฤฐT ve kolluk kuvvetleri yapacak

  • Gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ ve arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑ MฤฐT, EGM ve mahalli mรผlki idare amirliklerince yapฤฑlacak. Gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ ve arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑ yapmakla gรถrevli birimler, kendilerine iletilen taleple sฤฑnฤฑrlฤฑ olarak gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ ve arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑ kapsamฤฑnda bakanlฤฑklar, kamu kurum ve kuruluลŸlarฤฑ arลŸivlerinden, elektronik bilgi iลŸlem merkezlerinden gerekli bilgi ve belgeleri, kiลŸi hakkฤฑnda kesinleลŸmiลŸ mahkeme kararlarฤฑnฤฑ, Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamฤฑnda alฤฑnan kararlar ile kiลŸi hakkฤฑnda devam eden veya sonuรงlanmฤฑลŸ soruลŸturma ya da kovuลŸturmalar kapsamฤฑndaki olgularฤฑ almaya yetkili olacak.
  • Gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ ve arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑ yapmakla gรถrevli birimlerde yetkilendirilmiลŸ personel, hukuka aykฤฑrฤฑ olarak elektronik ortamda veya bilgisayar loglarฤฑnda kiลŸisel verilerle ilgili sorgulama yapamayacak, log kayฤฑtlarฤฑnฤฑ deฤŸiลŸtiremeyecek veya silemeyecek. Bu ลŸekilde elde edilen bilgileri paylaลŸamayacak veya yayฤฑn yoluyla duyuramayacak. Gรถrevi gereฤŸi รถฤŸrendiฤŸi veya edindiฤŸi kiลŸisel bilgi veya belgeleri yetkisiz kiลŸilerle paylaลŸamayacak ya da basฤฑn ve yayฤฑn kuruluลŸlarฤฑna veya diฤŸer iletiลŸim kanallarฤฑna veremeyecek. Gรผvenlik soruลŸturmasฤฑ ve arลŸiv araลŸtฤฑrmasฤฑ yapmakla gรถrevli birimler tarafฤฑndan bu konulara iliลŸkin gerekli tedbirler alฤฑnacak.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.408446.4792-0.02%
EURO 53.25153.35520.15%
JAPON YENฤฐ 3.4623.477-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.490657.6227-0.3%
STERLฤฐN 61.425661.59680.32%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83846.8528-0.11%
RUS RUBLESฤฐ 0.63270.63420.01%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4155.83-1.28%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6205.50-1.3%
GRAM ALTIN SERBEST P.6309.65-1.48%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)96.80-1.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)135100.000.3%
HAS ALTIN GRAM (TL)6174.47-1.3%
SPOT ALTIN KG (TL)132945.00-1.28%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42415.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)64.83-1.35%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63863.57 0.7926%
Ethereum 1725.17 0.2502%
Tether USDt 1.00 -0.0221%
BNB 587.48 0.336%
Solana 72.90 2.2099%
USDC 1.00 0.0091%
XRP 1.14 -0.3134%
Dogecoin 0.08 -1.0031%
Toncoin 1.68 4.9908%
Cardano 0.16 -1.3663%
Shiba Inu 0.00 -0.6777%
Avalanche 6.26 2.1553%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam