Bankalar son dรถnemde piyasaya sokulan ve oldukรงa yรผksek meblaฤda olduฤu ifade edilen sahte 200 TLโlik banknotlara karลฤฑ mรผcadele veriyor. Bir yandan mรผลterilerini รงeลitli kanallarla uyaran bankalar, bir yandan da 13 Temmuzโdan bu yana ATM cihazlarฤฑnฤฑ 200 TLโlik banknotlara kapamฤฑล durumda. Sรถz konusu sorun ortadan kalkana kadar bankalarฤฑn ATM cihazlarฤฑndan 200 TLโlik banknotlarฤฑn yatฤฑrฤฑlmasฤฑ mรผmkรผn olmayacak. Banka yรถneticileri, piyasada sahte 200 TL sorunu ortadan kalktฤฑktan sonra ATMโlerin eski iลleyiลine dรถneceฤini belirtiyor.
Tedavรผlde bulunan parayฤฑ, sahte olarak รผreten, รผlkeye sokan, nakleden, muhafaza eden kiลi, iki yฤฑldan 12 yฤฑla kadar hapis ve 10 bin gรผne kadar adli para cezasฤฑyla cezalandฤฑrฤฑlฤฑyor. Sahte parayฤฑ bilerek kabul eden kiลiler de bir yฤฑldan รผรง yฤฑla kadar hapis ve adli para cezasฤฑyla cezalandฤฑrฤฑlฤฑyor. Sahteliฤini bilmeden kabul ettiฤi parayฤฑ niteliฤini รถฤrendikten sonra tedavรผle koyan kiลi de รผรง aydan bir yฤฑla kadar hapis cezasฤฑyla cezalandฤฑrฤฑlฤฑyor.
BAZI BANKALAR YAZILIM DEฤฤฐลTฤฐRDฤฐ
Piyasada sahte 200 TL sorununun aลฤฑlmasฤฑnฤฑn uzun sรผrmesi bazฤฑ bankalarฤฑ farklฤฑ รงรถzรผmler รผretmeye itiyor. Bir bankanฤฑn genel mรผdรผrรผ โ13 Temmuzโdan bu yana devam eden bir sorun. Bu sorunu aลmak iรงin banka olarak ATM yazฤฑlฤฑmlarฤฑnda deฤiลime gitmek zorunda kaldฤฑk. Sektรถrdeki birรงok banka รถnlem iรงin ATMโden 200 TL almฤฑyorโ diye konuลtu.







