Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisi (TฤฐM) Baลkanฤฑ Mehmet Bรผyรผkekลi, “Otomotiv baลta olmak รผzere makine, mรผcevher, savunma ve havacฤฑlฤฑk, meyve ve sebze mamulleri ile sรผs bitkileri sektรถrleri en yรผksek yฤฑllฤฑk ihracat seviyelerine ulaลtฤฑ.” ifadesini kullandฤฑ.
TฤฐM’den yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre, 2017 yฤฑlฤฑnฤฑ, tรผm zamanlarฤฑn en รงok ihracat yapฤฑlan aralฤฑk ayฤฑ ve 2017 yฤฑlฤฑ itibarฤฑyla da Cumhuriyet tarihinin en iyi ikinci yฤฑllฤฑk ihracat rakamฤฑna ulaลarak kapatan ihracatรงฤฑlar, 6 sektรถrde de ihracat rekoru kฤฑrmayฤฑ baลardฤฑ.
Aรงฤฑklamada gรถrรผลlerine yer verilen TฤฐM Baลkanฤฑ Bรผyรผkekลi, 2017โde ihracatฤฑn istisnasฤฑz her ay arttฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, โ12 ayฤฑn 8โinde ihracatฤฑmฤฑzdaki artฤฑล รงift haneli oldu. Bu gurur tรผm ihracatรงฤฑlarฤฑmฤฑzฤฑn. 2017โde ayrฤฑca 6 sektรถrรผmรผz, tรผm zamanlarฤฑn ihracat rekorunu kฤฑrdฤฑ.โ ifadelerini kullandฤฑ.
Bรผyรผkekลi, otomotiv baลta olmak รผzere makine, mรผcevher, savunma ve havacฤฑlฤฑk, meyve ve sebze mamulleri ile sรผs bitkileri sektรถrlerinin en yรผksek yฤฑllฤฑk ihracat seviyelerine ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ aktararak, ลunlarฤฑ kaydetti:
“2000 yฤฑlฤฑnda sadece 2,4 milyar dolar olan otomotiv ihracatฤฑmฤฑz geride bฤฑraktฤฑฤฤฑmฤฑz 2017 yฤฑlฤฑnda 28,5 milyar dolarla tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesine geldi. Aynฤฑ dรถnemde makine sektรถrรผ ihracatฤฑmฤฑz 6,1 milyar dolar ile zirveye ulaลฤฑrken, mรผcevher sektรถrรผ 3,3 milyar dolar, savunma ve havacฤฑlฤฑk sektรถrรผ 1,7 milyar dolar, meyve ve sebze mamulleri sektรถrรผ 1,4 milyar dolar ve sรผs bitkileri sektรถrรผmรผz de 85 milyon dolarla en yรผksek yฤฑllฤฑk ihracat seviyelerini gรถrdรผ.โ
2017 yฤฑlฤฑnda 185 รผlke ve bรถlgeye ihracatฤฑn arttฤฑฤฤฑnฤฑ anlatan Bรผyรผkekลi, โ2017โde yakฤฑn uzak demeden birรงok รผlkede varlฤฑฤฤฑmฤฑzฤฑ pekiลtirdik. ฤฐzlandaโya ihracatฤฑmฤฑz 6 kattan fazla arttฤฑ. Haitiโye ihracatฤฑmฤฑz 4 katฤฑna รงฤฑktฤฑ. Jamaika, Malta ve Panamaโya ihracatฤฑmฤฑz yรผzde 100โden fazla arttฤฑ. Liberya, Singapur, Dominik Cumhuriyeti gibi รผlkelere ihracatฤฑmฤฑz neredeyse 2 katฤฑna รงฤฑktฤฑ. Rusya ile yaลadฤฑฤฤฑmฤฑz krizin artฤฑk geride kalmasฤฑyla bu yฤฑl Rusyaโya ihracatta yรผzde 51,2โlik artฤฑล oranฤฑna ulaลtฤฑk.” deฤerlendirmesinde bulundu.
En รงok ihracat yapฤฑlan รผlkeler aynฤฑ kaldฤฑ, sฤฑralama deฤiลti
Bรผyรผkekลi, en รงok ihracat gerรงekleลtirdikleri ilk 20 รผlkenin 2017โde deฤiลmediฤini belirterek, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Ancak ilk 20โde sฤฑrasฤฑ deฤiลen รผlkeler oldu. ฤฐlk 3โte sฤฑrasฤฑyla Almanya, ฤฐngiltere ve ฤฐtalya yer alฤฑyor. Geรงen sene 5. sฤฑrada olan ABD, bu yฤฑl otomotiv ihracatฤฑmฤฑzdaki artฤฑลla birlikte 4. sฤฑraya yรผkseldi. รin listede 3 sฤฑra birden yรผkselerek 15. sฤฑraya yerleลti. ฤฐsrail, Romanya, Bulgaristan gibi รผlkeler bu yฤฑl daha รผst sฤฑralarda kendilerine yer buldu. ฤฐlk 20โde en yรผksek ihracat artฤฑลฤฑnฤฑ ise Rusyaโya yakaladฤฑk. ฤฐspanya, ABD, รin ve Belรงikaโya ihracat yรผzde 20โnin รผzerinde arttฤฑ. ฤฐngiltere, Irak ve Polonyaโya รงift haneli ihracat artฤฑลlarฤฑ yakaladฤฑk. Geรงen sene olduฤu gibi bu yฤฑl da ilk 20 รผlke, ihracatฤฑmฤฑzda yรผzde 68โlik bir paya sahip.”
“ฤฐhracat birim fiyatฤฑ 1,36 dolar oldu”
ฤฐhracat birim fiyatlarฤฑna da deฤinen TฤฐM Baลkanฤฑ Bรผyรผkekลi, geรงici verilere gรถre 2017โde ihracatฤฑn birim fiyatฤฑnฤฑn 1,36 dolar olduฤunu ifade ederek, “Bu rakam kesinlikle yeterli deฤil. Her platformda sรถylรผyoruz; ihracatฤฑmฤฑzฤฑn birim fiyatฤฑnฤฑ kalฤฑcฤฑ bir ลekilde artฤฑramazsak, ihracat artฤฑลฤฑnda istediฤimiz sรผrekliliฤi yakalayamayฤฑz.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Bรผyรผkekลi, TฤฐM olarak Ar-Ge, inovasyon, tasarฤฑm ve markalaลmaya son derece รถnem verdiklerini aktararak, “Giriลimciliฤi รถzendirebilmek, yenilikรงilikle buluลturabilmek iรงin รงalฤฑลฤฑyoruz. Bu รงabalarฤฑmฤฑzฤฑn tek bir amacฤฑ var; katma deฤeri artฤฑrarak birim fiyatฤฑmฤฑzฤฑ daha yukarฤฑlara taลฤฑmak. 2017โde bu konularda รงok รถnemli etkinlikler gerรงekleลtirdik. Bu รงabalarฤฑmฤฑza 2018โde de devam edeceฤiz.” ifadelerini kullandฤฑ.







