- Enflasyon muhasebesinin 2023 sonuna ertelenmesi รงok tartฤฑลฤฑldฤฑ
- Otomobilde iki kez matrah deฤiลti
- Araรง ticaret yapanlara 30 milyon lira ลartฤฑ
- Kira artฤฑลฤฑna yรผzde yรผzde 25 sฤฑnฤฑrฤฑ
- ฤฐlk kademeli vergi uygulanan varlฤฑk barฤฑลฤฑ
- รcrette gelir vergi matrahlarฤฑ yeniden deฤerlemeye yakฤฑn oranda yรผkseltildi
- Sosyal iรงerik รผretenlere vergi sฤฑnฤฑrฤฑ 880 bin lira
- ฤฐstanbul Finans Merkezi teลvik ve istisnalarฤฑ yayฤฑmlandฤฑ
2022 yฤฑlฤฑnda makro ihtiyati tedbirler kapsamฤฑnda enflasyonu frenlemeyi ve bรผtรงe dengelerini korumayฤฑ hedefleyen vergi dรผzenlemeleri dikkat รงekti.
Yฤฑl boyunca รถne รงฤฑkan vergi kararlarฤฑnฤฑ anlatmadan รถnce bu yฤฑlฤฑn vergide tahsilat peformansฤฑna deฤinelim.
En son aรงฤฑklanan verilere gรถre ilk 11 ayda toplam vergi geliri 2 trilyon 147 milyar lira gerรงekleลirken bu oran geรงen yฤฑla gรถre yรผzde 103,8’lik artฤฑลฤฑ ifade ediyor.
Ocak-Kasฤฑm dรถnemine gรถre tahsilatฤฑ oranฤฑ en fazla artan kurumlar vergisi olurken, bu vergide yรผzde 185,1 artฤฑลla 498,7 milyar liralฤฑk tahsilat gerรงekleลtirildi.
ฤฐlk 11 ayda ithalde alฤฑnan KDV yรผzde 132,9 artฤฑลla 522,4 milyar liraya ulaลarak en yรผksek tahsilat tutarฤฑna ulaลฤฑlan vergi tรผrรผ oldu.
Bu yฤฑl รzel Tรผketim Vergisi’nde yรผzde 98,1 artฤฑลla 367,3 milyar lira tahsilata ulaลฤฑlฤฑrken, รTV gelirleri iรงerisinde matrah deฤiลikliฤi etkisiyle motorlu taลฤฑtlardan alฤฑnan รTV 138,3 milyar lirayla 120,7’lik yรผksek bรผyรผme oranฤฑ yakaladฤฑ.
Bu yฤฑl aralฤฑk ayฤฑna kadar gelir vergisinde ise yรผzde 59 artฤฑลla 314.5 milyar liralฤฑk tahsilat gerรงekleลti.
ฤฐlk 11 ay itibariyle 15 vergi kaleminden 6’sฤฑnda tahsilat artฤฑลฤฑ kasฤฑm itibariyle yรผzde 84,3 gerรงekleลen yฤฑllฤฑk tรผketici enflasyonunun รผzerine รงฤฑktฤฑ. Kurumlar vergisi, ithalde alฤฑnan KDV, รzel Tรผketim Vergisi, Kambiyo Vergisi, Dijital Hizmet Vergisi ve Gรผmrรผk Vergisinde tahsilat oranlarฤฑ TรฤฐK tรผketici enflasyonunu geride bฤฑraktฤฑ.
Peki yฤฑl boyunca รถne รงฤฑkan bazฤฑlarฤฑ tartฤฑลma konusu olan vergi dรผzenlemeleri neler oldu?
Enflasyon muhasebesinin 2023 sonuna ertelenmesi รงok tartฤฑลฤฑldฤฑ
7 Ocak’ta enflasyon muhasebesi uygulanmasฤฑna iliลkin tebliฤ yayฤฑnlandฤฑ. Enflasyonun yรผkselmesi nedeniyle 17 yฤฑl sonra kalฤฑcฤฑ olarak vergi mevzuatฤฑna konulan amortismana tabi varlฤฑklarฤฑn yeniden deฤerlemeye tabi tutulmasฤฑna iliลkin dรผzenlemenin ardฤฑndan yayฤฑnlanan bu tebliฤle nasฤฑl uygulandฤฑฤฤฑ anlatฤฑldฤฑ. Ancak 14 Ocak’ta enflasyon muhasebesinin geriye dรถnรผk de uygulanmak รผzere 2023 sonuna ertelenmesini รถngรถren dรผzenleme yapฤฑlฤฑnca ilerleyen aylarda enflasyonun kalฤฑcฤฑ olmasฤฑ รผzerine iล dรผnyasฤฑndan รถz sermayenin eridiฤine dair ลikayetler sฤฑkรงa dile getirildi.
Otomobilde iki kez matrah deฤiลti
2022’nin en รงok gรผndemde vergi dรผzenlemelerinden biri binek otomobillerde matrah deฤiลikliฤi oldu. Yรผksek enflasyon ve kur artฤฑลฤฑnฤฑn sonucu olarak artan fiyatlarla otomobillerin bรผyรผk bรถlรผmรผ hฤฑzla yรผksek vergi dilimine girince ilki 13 Ocak, ikincisi de 24 Kasฤฑm’da olmak รผzere iki kez matrah artฤฑลฤฑna gidildi.
Son Karara gรถre, yรผzde 45 รTV oranฤฑ iรงin esas alฤฑnan matrah eลiฤi 120 bin liradan 184 bin liraya, yรผzde 50 รTV oranฤฑ iรงin esas alฤฑnan matrah eลiฤi 150 bin liradan 220 bin liraya, yรผzde 60 รTV oranฤฑ iรงin esas alฤฑnan matrah eลiฤi 175 bin liradan 250 bin liraya, yรผzde 70 รTV oranฤฑ iรงin esas alฤฑnan matrah eลiฤi 200 bin liradan 280 bin liraya รงฤฑkarฤฑldฤฑ.
Araรง ticaret yapanlara 30 milyon lira ลartฤฑ
21 Ekim’de otomotivde sฤฑk fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn ticari rant alanฤฑ haline gelmesini engellemek amacฤฑyla motorlu araรง ticareti yapan mรผkelleflerin faaliyetlerini yerine getirirken sebep olabilecekleri vergisel kayฤฑplarฤฑ karลฤฑlamak amacฤฑyla 30 milyon TL teminat yรผkรผmlรผlรผฤรผ getirildi. Bu yรผkรผmlรผlรผฤe uymayanlara รถzel usulsรผzlรผk cezasฤฑ kesilecek.
Kira artฤฑลฤฑna yรผzde yรผzde 25 sฤฑnฤฑrฤฑ
Ocak ayฤฑndan sonra giderek hฤฑzlanan kira artฤฑลlarฤฑ รผzerine 11 Haziran’da konut kiralarฤฑnda, kira artฤฑล oranฤฑnฤฑn en fazla %25 olmasฤฑnฤฑ dรผzenleyen 7409 Sayฤฑlฤฑ โAvukatlฤฑk Kanunu ile Tรผrk Borรงlar Kanununda Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Kanunโ yayฤฑmlandฤฑ. Sฤฑnฤฑrlama Haziran 2023 sonuna kadar geรงerli olacak.
ฤฐlk kademeli vergi uygulanan varlฤฑk barฤฑลฤฑ
6’ncฤฑ Varlฤฑk Barฤฑลฤฑ dรผzenlemesi 1 Temmuz’da yasalaลtฤฑ. 30 Haziran’da baลvuru sรผresi sona eren 5’nci Varlฤฑk Barฤฑลฤฑ sฤฑfฤฑr vergi ile uygulanฤฑrken 31 Mart 2023’e kadar yapฤฑlabilecek yeni varlฤฑk barฤฑลฤฑ dรผzenlemesinde, yurt dฤฑลฤฑ baลvurularda yรผzde 1-3 arasฤฑnda kademeli vergi kesilecek. Yurt iรงinde ise vergi yรผzde 3 olacak.
รcrette gelir vergi matrahlarฤฑ yeniden deฤerlemeye yakฤฑn oranda yรผkseltildi
รcret gelirlerinin vergilendirilmesi de 2022’de gรผndeme gelen baลlฤฑklardan biri oldu. 27 Ekim’de รผcret gelirlerinin vergilendirilmesine yรถnelik tebliฤde dรผzenleme yapฤฑldฤฑ. Buna gรถre, hizmet erbabฤฑnฤฑn aynฤฑ takvim yฤฑlฤฑ iรงinde iลveren deฤiลikliฤi yaptฤฑฤฤฑ durumlarda, talep etmesi ve iลverenin de kabul etmesi halinde, yeni iลverenin eski iลverendeki gelir vergisi matrahฤฑnฤฑ dikkate alarak kรผmรผlatif matrah รผzerinden tevkifat yapฤฑlabilmesine imkan tanฤฑndฤฑ.
รcretlerin vergilendirilmesi yรผksek vergi dilimine bu yฤฑl daha erken girilmesi nedeniyle gelir kaybฤฑ yaลanmasฤฑ รผzerine sฤฑkรงa gรผndeme geldi. รcret gelirlerine iliลkin vergi matrahฤฑ dรผzenlemesi beklenirken, 2023 iรงin yรผzde 122,9’luk yeniden deฤerleme oranฤฑ yรผzde 4-5 altฤฑnda olmak รผzere รผcrette matrah limitlerine yansฤฑtฤฑldฤฑ.
30 Aralฤฑk’ta yapฤฑlan aรงฤฑklamayla gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 32 bin liradan 70 bin liraya, ikinci dilimi 70 bin liradan 150 bin liraya, รผรงรผncรผ dilim 250 bin liradan 550 bin liraya, dรถrdรผncรผ dilimi ise 880 bin liradan 1,9 milyon liraya yรผkseltildi.
Sosyal iรงerik รผretenlere vergi sฤฑnฤฑrฤฑ 880 bin lira
Kamuoyunda โYouTuber vergilemesiโ olarak adlandฤฑrฤฑlan sosyal iรงerik รผreticiliฤiyle mobil cihazlar iรงin uygulama geliลtiriciliฤinden elde edilen kazanรงlarฤฑn istisna edilmesi uygulamasฤฑnฤฑn esaslarฤฑ 12 Ocak’taki dรผzenlemeyle belirlendi. Buna gรถre, banka hesabฤฑna yatฤฑrฤฑlan stopaj รถncesi tutar 2022’de 880 bin lirayฤฑ aลmadฤฑฤฤฑ sรผrece gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek.
ฤฐstanbul Finans Merkezi teลvik ve istisnalarฤฑ yayฤฑmlandฤฑ
ฤฐstanbul Finans Merkezi Kanunu 28 Haziran’da Resmi Gazete’de yayฤฑnlandฤฑ. Kanunla, ฤฐstanbul Finans Merkezi alanฤฑnฤฑ, ฤฐstanbul Finans Merkezinin yรถnetilmesi ve iลletilmesine dair hรผkรผmler, ฤฐstanbul Finans Merkezinde gerรงekleลtirilen faaliyetler ve bu faaliyetlere dair teลvik, indirim, istisna ve muafiyetler dรผzenlendi.







