ฤฐstihdam odaklฤฑ ve aฤฤฑrlฤฑkla KOBฤฐ’lere yรถnelik 23 milyar lira tutarฤฑnda kefalet hacmi oluลturacak yeni bir kredi paketi hazฤฑrlandฤฑ. Dรผnya’dan Mehmet Kaya’nฤฑn haberine gรถre KOBฤฐโlere istihdam, imalat sanayiine 5 ve 6. bรถlgede yatฤฑrฤฑm odaklฤฑ, 23 milyar liralฤฑk ucuz kredi paketi oluลturuldu.
Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑโnฤฑn istihdam artฤฑrma odaklฤฑ, KOBฤฐ aฤฤฑrlฤฑklฤฑ ลirketlere yรถnelik 23 milyar TL tutarฤฑnda kefalet hacmi oluลturacak bir paket hazฤฑrladฤฑฤฤฑ bildirildi. ฤฐkinci รงeyrek Kamu Maliyesi Raporunda yer alan bilgiye gรถre, Ekonomik Reform Programฤฑ kapsamฤฑndaki eylemlerin hayata geรงirilmesinde bu kredi paketinin kullanฤฑlacaฤฤฑ belirtildi.
Buna gรถre, istihdama ilave katkฤฑ yapabilecek mikro ve kรผรงรผk iลletmeler ile imalata dayalฤฑ ithal edilen รผrรผnleri yerli olarak รผretme imkanฤฑ olan yatฤฑrฤฑm teลvik belgesi sahibi ลirketler ve yerli malฤฑ belgesi olan soฤuk hava รผniteleri ve araรง รผstรผ iklimlendirme kasa yatฤฑrฤฑmฤฑ yapan ลirketler bu kredi programฤฑnda ana hedef kitle olacak. Raporda verilen bilgiye gรถre, toplamda 23 milyar TL olan Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet limitlerinde 10 milyar TL uzun vadeli yatฤฑrฤฑmlarฤฑ desteklemek iรงin kullandฤฑrฤฑlacak. Desteฤin bu kฤฑsmฤฑnฤฑn KGF tarafฤฑndan kฤฑsa sรผre iรงinde kamuoyuna duyurularak hayata geรงirileceฤi รถฤrenildi.
Burada ithal ikamesi destek paketi kapsamฤฑnda 5 ve 6. Bรถlgelerde ithal ikamesi ve ihracat รถncelikli yatฤฑrฤฑmlara kredi desteฤi verilecek. Bu kapsamdaki teลviklere KGF kefalet desteฤi yanฤฑnda Sanayi ve Teknoloji Bakanlฤฑฤฤฑ bรผtรงesinden faiz/kar payฤฑ desteฤiyle maliyet ucuzlatฤฑlacak. Kullandฤฑrฤฑlacak krediler en az 6, en fazla 24 aylฤฑk รถdemesiz dรถneme sahip olacak ve 120 ay vadeli olabilecek.
ฤฐstihdama odaklanan kฤฑsฤฑmda ise yine 10 milyar TL KGF kefalet limiti konuldu. Bu kapsamda mikro ve kรผรงรผk iลletmelere her bir ilave istihdam iรงin 100 bin TLโye kadar kredi imkanฤฑ saฤlanmฤฑล olacak. Pakette KGF kefaleti yanฤฑnda รalฤฑลma ve Sosyal Gรผvenlik Bakanlฤฑฤฤฑโnฤฑn faiz/kar payฤฑ desteฤi verilecek. Salgฤฑn dรถneminde Nakdi รcret Desteฤinden yararlananlarฤฑ tekrar istihdam eden iลverenler de ilave istihdam etmiล sayฤฑlacak. ลirketlere en az 6 ay รถdemesiz olmak รผzere 24 aya kadar vadeli, 500 bin TLโye kadar kredi kullandฤฑrฤฑlabilecek.
Soฤuk zincir taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ desteklemek amacฤฑyla oluลturulan 3 milyar TLโlik kefalet programฤฑnda ise soฤuk hava รผnitesi ve araรง รผstรผ soฤutma kasa yatฤฑrฤฑmฤฑ yapan KOBฤฐโlere finansman desteฤi saฤlanmasฤฑ hedeflendi. Bu pakette KOSGEBโin bรผtรงesinden faiz veya kรขr payฤฑ desteฤi de verilecek.







