4 eski bakanın fezlekesi Meclis'te

4 eski bakanın fezlekesi Meclis'te

17 Aralık'ta başlayan operasyonlar çerçevesinde hakkında soruşturma başlatılan 4 eski bakana ait fezlekeler Meclis'e ulaştı

A+A-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dört eski bakana dair fezlekelerin 28 Şubat'ta Meclis'e ulaştığını ve ilk Genel Kurul birleşiminde bilgiye sunulacağını bildirdi.

Yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla başlatılan 17 Aralık soruşturması kapsamında dört eski bakan hakkında İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezlekeler TBMM'ye ulaştı.

Soruşturma kapsamında eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında fezlekeler hazırlanarak önce Adalet Bakanlığı'na gönderilmişti.

Adalet Bakanlığı'nda bir ayı geçen bir süre bekletilen ve 5 Şubat'ta savcılığa iade edilen fezlekeler, ayrıca TBMM'ye de iletilmiş, ancak Çiçek dosyaları açmadan yeniden Adalet Bakanlığı'na göndermişti.

İstanbul Başsavcılığı dün gazetecilerin soruları üzerine fezlekeleri Meclis'e gönderdiğini açıklamıştı.

Çiçek, fezlekelerin Meclis'e ulaştığını doğrulayarak, bu fezlekeler için yaptıkları işlemin bugüne kadar yapılanlardan farklı olmadığını ve Hukuk İşleri Başkanlığı'ndan konunun acele olarak incelenmesini talep ettiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, "Üzülerek söylüyorum, fezlekeler gizlenmişse Meclis Başkanı Çiçek de suça ortak olmuştur. Fezlekelerin saklanması bir demokrasi ayıbıdır, suça ortak olmaktır" demişti.

CHP Milletvekili Bülent Kuşoğlu da bugün TBMM'de düzenlediği basın toplantısında fezlekelerin geldiği gün kayda alınmadığını ifade ederek, "Anlıyoruz ki Meclis alelacele tatile sokulmuş. MİT yasasının seçim sonrasına bırakılması bir bahaneymiş. Meclisi bir an önce kapatmak istiyorlarmış" dedi.

Toplam 11 klasörden oluştuğu belirtilen fezlekelerin iç tüzük gereği Meclis'e geldikten sonra Genel Kurul'un ilk birleşiminde okunması gerekiyor.

MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri de TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, "Fezlekelerden korktukları için 30 Mart yerel seçimlerinin sonuna saklıyorlar. Bütün bu olup bitenleri milletin gözünden kaçırmaya yönelik bir anlayış bu" diye konuştu.

Öte yandan, söz konusu bakanlar hakkında muhalefet milletvekillerinin imzası ile bir soruşturma komisyonunun kurulması için önerge verilmesi bekleniyor.

İç tüzük gereği bir ay içinde ele alınması gereken önergenin TBMM Genel Kurulu'nda salt çoğunlukla kabul edilmesi durumunda oluşturulacak komisyonun en geç dört ay içinde bir rapor hazırlaması gerekiyor.

Soruşturma komisyonunun raporunun yine Genel Kurul'da çoğunluk kararı ile kabul edilmesi halinde bakanların Yüce Divan'da yargılanmasının önü açılabiliyor.

30 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimler nedeniyle tatile giren TBMM'nin Nisan ayı başında çalışmaya başlaması bekleniyor.

TBMM'de halen 1,000'e yakın fezleke bulunuyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.