Alman medyasฤฑnda yer alan haberlere gรถre, NATO รผslerinde gรถrev yapan yaklaลฤฑk 40 Tรผrk askeri personeli Almanya’ya iltica baลvurusunda bulundu. Haftalฤฑk Spiegel dergisi ve ARD televizyonunda yayฤฑnlanan Report Mainz adlฤฑ programlarda yer alan haberde, bu kiลilerin รงoฤunun yรผksek rรผtbeli subaylar olduฤu belirtildi. Federal Gรถรง ve Mรผlteciler Dairesi (BAMF) ve Almanya ฤฐรงiลleri Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn bu askerlerin baลvurularฤฑna iliลkin normal prosedรผrรผ uyguladฤฑฤฤฑ aktarฤฑldฤฑ.
CSU’LU MAYER: GERฤฐ GรNDEREMEYฤฐZ
DW Tรผrkรงe’nin aktardฤฑฤฤฑna gรถre Spiegel’e aรงฤฑklama yapan Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Stephan Mayer “Hiรง kuลkusuz, bu askerleri Tรผrkiye’ye geri gรถnderemeyizโ dedi. Mayer, bu askerlerin Tรผrkiye’de ‘derhal cezaevine konacaฤฤฑnฤฑ’ da sรถzlerine ekledi.
Alman Meclisi Dฤฑลiลleri Komisyonu Baลkanฤฑ Norbert Rรถttgen ise ‘sฤฑฤฤฑnma baลvurusuna iliลkin sรผreรง tamamen hukukidir, siyasi dรผลรผncelerin etkisi olamaz ve olmayacaktฤฑr’ diye konuลtu.
ASKERLER ฤฐLK KEZ KONUลTU
รte yandan Spiegel ve Report Mainz’e konuลan iki Tรผrk subayฤฑ neden sฤฑฤฤฑnma baลvurusunda bulunduklarฤฑna dair ilk kez aรงฤฑklamalarda bulundu.
Uzun sรผredir Almanya’da gรถrev yapan subaylardan biri, darbe giriลimini 15 Temmuz akลamฤฑ evinde izlediฤini, olaydan birkaรง hafta sonra da gรถrevden uzaklaลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti. Kendisine neden gรถrevden uzaklaลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑna dair bilgi verilmediฤini dile getirdi.
ฤฐki subay da, darbe giriลimi ile alakalarฤฑ olmadฤฑฤฤฑnฤฑ savundu. Buna raฤmen Tรผrkiye’ye dรถnerlerse tutuklanma ve hatta iลkence gรถrme riskiyle karลฤฑ karลฤฑya olduklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Alman SWR yayฤฑn kuruluลu, Rheinland-Pfalz eyaletinin Kaiserslautern kenti yakฤฑnlarฤฑndaki Ramstein kasabasฤฑnda bulunan NATO รssรผ’nde gรถrevli Tรผrk askerleri, Almanya’ya iltica baลvurusunda bulunduฤunu aktarmฤฑลtฤฑ. Kaรง askerin iltica baลvurusunda bulunduฤu konusunda ise ‘verilerin korunmasฤฑ zorunluluฤu’ nedeniyle bilgi verilmediฤi belirtilmiลti.







