รaฤlayan, Tรผm Alฤฑลveriล Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yรถnetim Kurulu รyelerini Bakanlฤฑkta kabul etti. Sektรถre iliลkin rakamlarฤฑn, Tรผrkiye ekonomisinin gelmiล olduฤu noktayฤฑ gรถstermesi aรงฤฑsฤฑndan, istihdam aรงฤฑsฤฑndan ve markalฤฑ รผrรผnler aรงฤฑsฤฑndan รถnemli olduฤunu vurgulayan รaฤlayan, Tรผrkiye’nin sadece mal ihracatรงฤฑsฤฑ veya mal ticareti oyuncusu deฤil aynฤฑ zamanda hizmet ticareti ve hizmet ticareti oyuncusu olduฤunu รงok net ลekilde ortaya koyduฤunu sรถyledi.
รaฤlayan, Tรผrkiye’nin hizmet aรงฤฑsฤฑndan yeni bir noktada bulunduฤunu belirterek, Turquality programฤฑ gibi yeni bir program konusunda รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ ve Turquality programฤฑnฤฑ 5+5 olmak รผzere 10 yฤฑla รงฤฑkardฤฑklarฤฑnฤฑ kaydetti. Markadan Turquality programฤฑna doฤru da yoฤun bir akฤฑล olmasฤฑnฤฑ istediklerini dile getiren รaฤlayan, “ลimdi yeni bir alandayฤฑz ve sona geldik. ฤฐnลallah bu รงalฤฑลmamฤฑzฤฑ ilgili kurumlarla beraber deฤerlendirdikten sonra bir kararname ve kararnameyle ilgili tebliฤ yayฤฑnlayarak kamuoyuna sunacaฤฤฑz” diye konuลtu.
Tรผrkiye’nin geรงen yฤฑl dรผnyanฤฑn en bรผyรผk 17. hizmet ihracatรงฤฑsฤฑ olduฤunu hatฤฑrlatan รaฤlayan, ลรถyle devam etti: “Bu yฤฑlki rakamlar, bilhassa turizm sektรถrรผ baลta olmak รผzere gรถsteriyor ki Tรผrkiye 48 milyar dolarlฤฑk bir hizmet ihracatฤฑnฤฑ gerรงekleลtirecek. Bu rakamlar bizim iรงin ลu anda anlam ifade ediyor ama 10 sene รถncesine mukayese ettiฤiniz zaman รงok รงok anlam ifade ediyor. ลimdi hizmet ticaretinde de yeni bir marka programฤฑnฤฑn projesini inลallah getiriyoruz. Firmalarฤฑmฤฑzฤฑ artฤฑk uluslararasฤฑlaลtฤฑrma konusunda รถnemli bir hedef gerรงekleลtireceฤiz. Bunun etkisinin de en az Turquality kadar olacaฤฤฑnฤฑ sรถyleyebilirim.”
Bakan รaฤlayan, mรผteahhitlik sektรถrรผnde Cumhuriyet tarihinde adeta bir coลku yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Sektรถrรผn ilk olarak 1972 tarihinde Libya olmak รผzere dฤฑลa aรงฤฑldฤฑฤฤฑ bilgisini veren รaฤlayan, bu tarihten 2002 yฤฑlฤฑna kadar Tรผrk mรผteahhitlik sektรถrรผnรผn dรผnyada aldฤฑฤฤฑ iล toplamฤฑnฤฑn 44 milyar dolar olduฤunu bildirdi. รaฤlayan, ลรถyle konuลtu: “Bugรผn itibariyle 264 milyar dolara yaklaลmฤฑล durumdayฤฑz. Yani 30 yฤฑlda 44 milyar dolarlฤฑk iล รผstlenen Tรผrkiye, son 10 yฤฑlda bunun รผzerine 220 milyar dolar koydu. Hatta ben bunu size sรถylerken bu rakam artmฤฑล olabilir. En fazla iล yaptฤฑฤฤฑmฤฑz รผlke Rusya, ikincisi Tรผrkmenistan olmuลtur. Geรงtiฤimiz 11 aylฤฑk sรผre iรงinde sektรถrรผmรผz bu yฤฑl iรงin 24 milyar dolarlฤฑk iล hacmine imza atmฤฑลtฤฑr. 30 yฤฑlda 44 milyar dolar, ลimdi onun yarฤฑsฤฑnฤฑ 1 yฤฑlda elde ediyoruz. Gerรงekten ekonomide kabฤฑmฤฑza sฤฑฤmฤฑyoruz ลรผkรผrler olsun. Her fฤฑrsatta gerek mal, gerek sanayi, gerek hizmetler sektรถrรผnde, gerek diฤer sektรถrlerin hepsi de son derece baลarฤฑlฤฑ bir performans izliyoruz. Bu baลarฤฑ Tรผrkiye’nin siyasi ve ekonomik istikrarฤฑnฤฑn, Tรผrkiye’ye duyulan gรผvenin ve hepsinden รถnemlisi Tรผrk รถzel sektรถrรผnรผn baลarฤฑsฤฑdฤฑr.”







