Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

5G iรงin 1 milyon baz istasyonuna ihtiyaรง var

Mobilefest Dijital Teknolojiler Fuarฤฑ ve Konferansฤฑ, ikinci gรผnรผnde tรผm hฤฑzฤฑyla devam ediyor.
5G iรงin 1 milyon baz istasyonuna ihtiyaรง var Borsatek

Bugรผn UlaลŸtฤฑrma ve Altyapฤฑ Bakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ ร–mer Fatih Sayanโ€™ฤฑn moderatรถrlรผฤŸรผnรผ yaptฤฑฤŸฤฑ โ€˜5G Burada, ลžimdi Sฤฑrada Ne Var?โ€™ panelinde, Turkcell CEOโ€™su Murat Erkan, Vodafone CEOโ€™su Engin Aksoy, Tรผrk Telekom CTOโ€™su Yusuf Kฤฑraรง, GTENT Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ ฤฐlyas Kayaduman, HTK Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ ฤฐlhan BaฤŸรถren ve ULAK HaberleลŸme Genel Mรผdรผrรผ Zafer Orhanโ€™ฤฑn katฤฑlฤฑmฤฑyla ลŸimdiye kadar gerรงekleลŸtirilmiลŸ en kapsamlฤฑ 5G Panel oturumu gerรงekleลŸtirildi. Bu yฤฑl ikinci kez dijital teknoloji ekosistemine ev sahipliฤŸi yapan fuar, teknoloji รผreticilerini yeni iลŸ birliฤŸi imkanlarฤฑ oluลŸturmak amacฤฑyla yerli ve yabancฤฑ iลŸ insanlarฤฑ ve sektรถr profesyonelleriyle bir araya getiriyor. Hibrit olarak gerรงekleลŸen fuarda 13 Kasฤฑm 2021โ€™e kadar stantlar, konferans programฤฑ ve diฤŸer etkinlikler fiziksel ve online olarak ziyaret edilebiliyor. 

UlaลŸtฤฑrma ve Altyapฤฑ Bakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ ร–mer Fatih Sayan: 5Gโ€™yi รœreteceฤŸiz, KullanacaฤŸฤฑz ve ฤฐhraรง EdeceฤŸiz 

UlaลŸtฤฑrma ve Altyapฤฑ Bakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ ร–mer Fatih Sayan: Hepimiz gรผnlรผk hayatta iletiลŸim araรงlarฤฑnฤฑ yoฤŸun olarak kullanฤฑyor ve her yerde baฤŸlantฤฑlฤฑ hayatlar yaลŸฤฑyoruz. Mobil cihazlarda eskiden insanla insanฤฑn haberleลŸmesi รถnemliydi ลŸimdi ise her iลŸimizi yapabildiฤŸimiz cihazlarฤฑ yanฤฑmฤฑzdan ayฤฑrmadฤฑฤŸฤฑmฤฑz zamana geรงtik. DijitalleลŸme yolunda yaptฤฑฤŸฤฑmฤฑz doฤŸru yatฤฑrฤฑmlarla bugรผn Tรผrkiyeโ€™de mobil abone sayฤฑsฤฑ 85 milyona ulaลŸtฤฑ. Bunun %93โ€™รผ 4,5G hizmetinden yararlanฤฑyor. Salgฤฑnฤฑn baลŸlamasฤฑndan sonra hayatฤฑmฤฑzฤฑ sanal dรผnyaya taลŸฤฑmanฤฑn etkisiyle internet abone sayฤฑsฤฑ artฤฑลŸฤฑ hฤฑzlandฤฑ. GeniลŸ bant abone sayฤฑsฤฑ 85,7 milyona ulaลŸtฤฑ.

Mobil ekosisteme yeni kapฤฑlar aรงan 5G, akฤฑllฤฑ baฤŸlantฤฑ รงaฤŸฤฑna ilerlemenin รถnemli bir adฤฑmฤฑ. 5G baฤŸlantฤฑlฤฑ cihazlarฤฑn sayฤฑsฤฑ 4 yฤฑl iรงinde 3 milyarฤฑ geรงecek. 5G, yeni รผrรผnleri, iลŸ modellerini, ekonomiyi ve sosyal hayatฤฑ รถnemli รถlรงรผde etkileyecek potansiyele sahip. Aynฤฑ zamanda savunma ve askeri alanda da 5Gโ€™nin kullanฤฑlmasฤฑna yรถnelik adฤฑmlarฤฑmฤฑz hฤฑzla devam ediyor. ร–zellikle kritik altyapฤฑlarda yerli ve milli รผrรผn kullanฤฑlmasฤฑnฤฑ hedefliyoruz. Geรงen seneye kadar haberleลŸme teknolojilerinde Tรผrkiye sadece pazar alanฤฑ gibi gรถrรผnรผyordu fakat biz โ€œรœreteceฤŸiz, kullanacaฤŸฤฑz ve ihraรง edeceฤŸiz.โ€ dedik. 5Gโ€™de biz politika belirleyicileri olarak โ€œVatandaลŸlarฤฑn ihtiyacฤฑ var mฤฑ?โ€, โ€œOperatรถrรผn frekans yoฤŸunluฤŸu ihtiyacฤฑ ne?โ€ ve โ€œTicari olarak bize katma deฤŸeri ne olacak?โ€ konularฤฑna bakฤฑyoruz. Bรผtรผn bunlarla birlikte operatรถr ve รผreticilerle birlikte diฤŸer paydaลŸlarla bu konularฤฑ masaya yatฤฑracaฤŸฤฑz.

Turkcell CEOโ€™su Murat Erkan: 1 Milyonun รœzerinde Baz ฤฐstasyonuna ฤฐhtiyacฤฑmฤฑz Var

5Gโ€™nin temel deฤŸeri son tรผketicilerden ziyade endรผstrilerin dรถnรผลŸรผmรผ iรงin daha รถncelikli olmasฤฑdฤฑr. Bu konuda yerlileลŸme ve yatฤฑrฤฑmlar anlamฤฑnda birรงok รผlke ve kurumun giriลŸimleri var. Bir teknolojide en doฤŸru yatฤฑrฤฑm yapma zamanฤฑ, o teknolojinin deฤŸiลŸim anฤฑndadฤฑr. 5G ve 6G konusunda da bu dรถnรผลŸรผm anฤฑndayฤฑz. Dรผnyada ร‡in ve ABD arasฤฑndaki rekabet, bu teknolojilerde ciddi bir deฤŸiลŸimi gerekli kฤฑlฤฑyor. Bu, Tรผrkiyeโ€™nin 5G ve hatta 6G konusunda รถnemli bir oyuncu olmasฤฑ iรงin ciddi bir fฤฑrsat olarak gรถrรผlebilir. 5Gโ€™de gecikme sรผresi, cihaz sayฤฑsฤฑ ve hฤฑz oldukรงa รถnemlidir. Burada fiberleลŸen kuvvetli bir altyapฤฑya ihtiyacฤฑmฤฑz var. ลžu anda 3 operatรถrรผn baz istasyonu sayฤฑsฤฑ 100 bin ancak 5Gโ€™ye geรงiลŸ iรงin Tรผrkiyeโ€™de 1 milyonun รผzerinde baz istasyonuna ihtiyacฤฑmฤฑz var. Bunun iรงin ortak bir รงalฤฑลŸma gerekiyor.

Vodafone CEOโ€™su Engin Aksoy: 12 Avrupa รœlkesinde 5Gโ€™ye Geรงtik

รœlkemizde bugรผne kadar dijitalleลŸme vizyonu konusunda รถnemli kararlar alฤฑndฤฑ. Buradaki en รถnemli karar gรผรงlรผ bir dijital altyapฤฑ oluลŸturularak tรผm hanelere yรผksek hฤฑzda geniลŸ bant internet saฤŸlanmasฤฑ ve 5Gโ€™ye geรงilmesiydi. Biz de 2030 yฤฑlฤฑnda tamamฤฑyla dijital bir Tรผrkiye hedefliyoruz. Yeni nesil teknolojilerle herkesin tamamen dijitalleลŸen bir Tรผrkiyeโ€™de yer almasฤฑnฤฑ hedefliyoruz. DijitalleลŸme tรผm vatandaลŸlarฤฑn kamu hizmetlerine eฤŸitime ve saฤŸlฤฑฤŸa eลŸit ve kaliteli bir ลŸekilde katฤฑlฤฑmฤฑnฤฑ saฤŸlฤฑyor. 5G ve fiber, bu dijitalleลŸme iรงin oldukรงa รถnemli. Dรผnyada 76 รผlkede 5G kullanฤฑmฤฑ aรงฤฑlmฤฑลŸ durumda. Avrupa BirliฤŸi dijitalleลŸmeye 150 milyar euro bir fon ayฤฑrdฤฑ. Biz de 5Gโ€™nin รผlkemizde hฤฑzla devreye alฤฑnmasฤฑnฤฑn รถnemli katkฤฑlar sunacaฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnรผyoruz. 2035 yฤฑlฤฑnda kadar 5Gโ€™nin global ekonomiye katkฤฑsฤฑnฤฑn 3,8 trilyon dolar olmasฤฑ ve 23 milyon istihdam saฤŸlamasฤฑ dรผลŸรผnรผlรผyor. Tรผrkiye ekonomisine ise 10 milyar dolar katkฤฑ saฤŸlamasฤฑ bekleniyor. Eskiden yabancฤฑ ลŸirketler makro ekonomiye ve demografik duruma bakardฤฑ. ลžimdi ise teknolojik altyapฤฑ da รถnemsenmeye baลŸlandฤฑ. Vodafone Grubu olarak 12 Avrupa รผlkesinde 5Gโ€™yi canlฤฑya aldฤฑk. รœlkemizde de 2023 yฤฑlฤฑnda Tรผrkiyeโ€™de 5Gโ€™nin canlฤฑya alฤฑnmasฤฑ programฤฑnฤฑ destekliyoruz. Fiber konusunda da ortak alt yapฤฑ fikrini Vodafone olarak destekleyeceฤŸiz.

Tรผrk Telekom CTOโ€™su Yusuf Kฤฑraรง: Yerli 5G Yatฤฑrฤฑmlarฤฑna Destek Vermeye Devam EdeceฤŸiz

5G iรงin dรผnyada 1,5 milyon baz istasyonu kurulu ve bunun 1 milyonu ร‡inโ€™de. Bugรผn itibarฤฑyla ithal รผrรผnlerle Tรผrkiye 5Gโ€™ye geรงebilir ancak bizim amacฤฑmฤฑz bunu maksimum yerlilik oranฤฑyla yapmak. 5G ile birlikte yapay zekadan makine รถฤŸrenimine ve sanal gerรงekliฤŸe kadar birรงok teknolojinin geliลŸmesi mรผmkรผn. Tรผrk Telekom olarak 3 yฤฑldan beridir bu sektรถrlere odaklandฤฑk. Bizim iรงin sรผrdรผrรผlebilirlik รงok รถnemli ve 5G alanฤฑnda รงalฤฑลŸmalar yapan ULAK VE GTENTโ€™te destek vermeye devam ediyoruz. 3 bรผyรผk operatรถrรผmรผzde kullanฤฑlan her รผrรผn, dรผnyada her yerinde kullanฤฑlabilir. Dolayฤฑsฤฑyla yerli teknolojilerin olgunlaลŸmasฤฑna destek vermeye devam edeceฤŸiz. รœlke olarak 5Gโ€™ye rahat bir ลŸekilde geรงecek durumdayฤฑz.

GTENT Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ ฤฐlyas Kayaduman: GeliลŸtirdiฤŸimiz 5G Teknolojilerini Tรผm Dรผnyaya ฤฐhraรง Etmeyi Planlฤฑyoruz

Global Telekom ve Entegre Teknolojiler A.ลž (GTENT) Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ ฤฐlyas Kayaduman: Biz yabancฤฑ firmalarda รผrรผnler geliลŸtiren bir ekiptik. Yabancฤฑ firmalarฤฑn tekelinde devam etmek yerine yerli ve milli รผrรผnler geliลŸtirip ekosisteme katkฤฑda bulunma dรผลŸรผncesiyle yola รงฤฑktฤฑk. HaberleลŸmede yerlileลŸmenin artmasฤฑ iรงin 5Gโ€™ye odaklandฤฑk. 5G ile ilgili teknolojiler konusunda kimse yapamayacaฤŸฤฑmฤฑzฤฑ sรถylerken kamu ve รถzel sektรถrden destekler aldฤฑk ve ลŸu anda 5Gโ€™ye yรถnelik รผrรผnler geliลŸtirmiลŸ durumdayฤฑz. Bu iลŸi baลŸaracaฤŸฤฑmฤฑzฤฑ herkese kanฤฑtlayarak sadece haberleลŸmeye deฤŸil bรผtรผn sektรถrlere hitap eden teknolojiler รผretiyoruz. Operatรถrlerimizin ve bakanlฤฑklarฤฑmฤฑzฤฑn desteฤŸi, motivasyonumuzu artฤฑrฤฑyor. Sadece รผlkemizde faaliyet gรถstermekle sฤฑnฤฑrlฤฑ kalmayฤฑp teknolojimizi tรผm dรผnyaya ihraรง etmeyi hedefliyoruz.

HTK Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ ฤฐlhan BaฤŸรถren: 5G Konusunda Destek SaฤŸlandฤฑฤŸฤฑnda Motivasyonumuz Artฤฑyor

HaberleลŸme Teknolojileri Kรผmelenmesi Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ ฤฐlhan BaฤŸรถren: 120โ€™ye yakฤฑn firmayla HTKโ€™yฤฑ kurduk. HTKโ€™nฤฑn kuruluลŸunun ardฤฑndan รผlkemizde teknolojik birikimin olduฤŸunu ancak ticarileลŸme ve รผrรผnleลŸtirme konusunda eksik kaldฤฑฤŸฤฑmฤฑzฤฑ fark ederek 5Gโ€™ye odaklandฤฑk. 2018 baลŸฤฑnda 5G รผrรผnlerinin geliลŸtirilmesine baลŸladฤฑk ve gรถrdรผk ki 5G konusunda gerekli destekler saฤŸlanฤฑnca bu teknolojileri รผretmek konusundaki motivasyonumuz artฤฑyor. UlaลŸtฤฑrma bakanlฤฑฤŸฤฑmฤฑza ayrฤฑlan AR-GE bรผtรงesiyle 5G yatฤฑrฤฑmlarฤฑmฤฑza yรถnelik desteฤŸin ve dolaylฤฑ olarak รงalฤฑลŸmalarฤฑmฤฑzฤฑn artmasฤฑnฤฑ planlฤฑyoruz.

ULAK HaberleลŸme Genel Mรผdรผrรผ Zafer Orhan: 2024โ€™te En Yรผksek Yerlilikle 5Gโ€™ye GeรงebileceฤŸiz 

ULAK HaberleลŸme Genel Mรผdรผrรผ Zafer Orhan: ULAK olarak 5Gโ€™yi uรงtan uca sunabilmek iรงin insan kaynaฤŸฤฑna, teknik alt yapฤฑya ve ekosisteme ihtiyacฤฑmฤฑz var. Tรผrkiyeโ€™de รถncelikle telekomรผnikasyonda insan kaynaฤŸฤฑnฤฑ geliลŸtirmek iรงin mรผhendislik fakรผlteleriyle iลŸ birliฤŸi halindeyiz ve yetiลŸmiลŸ insan kaynaฤŸฤฑnฤฑ yurt dฤฑลŸฤฑna kaptฤฑrmadan kazanmaya รงalฤฑลŸฤฑyoruz. 5Gโ€™yi yapabilmek iรงin 4,5Gโ€™den ilham alฤฑyoruz. Tรผrkiyeโ€™de 1750 sahaya ULAK baz istasyonlarฤฑyla eriลŸtik. Her gรผn bir saha tekrar aktif olup hizmete geรงiyor ve bu bizim iรงin oldukรงa kฤฑymetli. 100โ€™e yakฤฑn firma bizim ekosistemimiz iรงerisinde. Uluslararasฤฑ bir ekosistemle รงalฤฑลŸฤฑyoruz ve รงip รผreticileri kaynak kodlarฤฑnฤฑ bizimle paylaลŸmaya baลŸladฤฑ. ลžu an 4,5Gโ€™de 28 ms gecikme sรผresi var fakat 5G ile 1 ms gecikme sรผresine eriลŸmek istiyoruz. Komponentlerin รผretimini 2021 yฤฑlฤฑnda tamamlayacaฤŸฤฑz ve 2024 yฤฑlฤฑna kadar maksimum yerlilik oranฤฑyla 5Gโ€™ye hazฤฑr olacaฤŸฤฑz. 

Mobilefestโ€™te Neler Var?

Teknoloji ekosisteminin bir araya geldiฤŸi fuarda farklฤฑ alanlarda รงalฤฑลŸan pek รงok teknoloji firmasฤฑ ve 5G Deneyim Alanฤฑ, Metaverse Deneyim Alanฤฑ, AR Deneyim Alanฤฑ, Elektrikli Scooter Deneyim Alanฤฑ gibi ilgi รงekici etkinliklerle birlikte fรผtรผrizm, akฤฑllฤฑ ลŸehirler, giriลŸimcilik ekosistemi, fintech, metaverse gibi pek รงok konunun iลŸleneceฤŸi 2 gรผnlรผk konferans programฤฑ olacak.

Yerli 5G testi ve deneyim alanฤฑ: TรœBฤฐTAK destekli โ€œUรงtan Uca Yerli ve Milli 5G HaberleลŸme ลžebekesi Projesiโ€ ile kurulan GTENTโ€™in geliลŸtirdiฤŸi teknolojiyle fuar alanฤฑnda 5G baฤŸlantฤฑsฤฑ kurulacak ve 5G teknolojileri deneyimlenecektir.

5G Panel Oturumu: UlaลŸtฤฑrma ve Altyapฤฑ Bakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Sayฤฑn ร–mer Fatih Sayanโ€™ฤฑn moderatรถrlรผฤŸรผnde Turkcell CEOโ€™su Murat Erkan, Vodafone CEOโ€™su Engin Aksoy, GTENT Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ ฤฐlyas Kayaduman, HTK Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ ฤฐlhan BaฤŸรถren ve ULAK HaberleลŸme Genel Mรผdรผrรผ Zafer Orhanโ€™ฤฑn katฤฑlฤฑmฤฑyla ลŸimdiye kadar gerรงekleลŸtirilmiลŸ en kapsamlฤฑ 5G Panel oturumu.

Metaverse Panel Oturumu: Yapay Zeka Politikalarฤฑ DerneฤŸi BaลŸkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ ลžebnem ร–zdemir moderatรถrlรผฤŸรผnde AR teknolojileri geliลŸtiren Tรผrk firmasฤฑ Roof Stacks ve dijital avatar geliลŸtiricisi Wolf3D’nin katฤฑlฤฑmฤฑyla Metaverse panel oturumu: Sanal Bir Dรผnyada YaลŸamaya Hazฤฑr mฤฑsฤฑnฤฑz?

Humans, Technology and Race to the Future: Kรผresel fรผtรผrist ve รถdรผllรผ konuลŸmacฤฑ Rohit Talwar yapay zeka, robotik, nanoteknoloji, insan gรผรงlendirme, nรถroteknoloji ve kripto ekonomisi gibi alanlarda eksponansiyel olarak artan teknolojik yeniliklerle bireysel yaลŸamlar arasฤฑndaki iliลŸkilerin nasฤฑl geliลŸebileceฤŸini anlatacak.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.460846.47570.05%
EURO 53.104153.1839-0.3%
JAPON YENฤฐ 3.4693.4820.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.444157.4839-0.16%
STERLฤฐN 61.545961.6750.16%
ร‡ฤฐN YUANI 6.85426.85770.15%
RUS RUBLESฤฐ 0.61880.6199-2.23%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4192.480.88%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6263.350.93%
GRAM ALTIN SERBEST P.6329.480.31%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)97.390.6%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)135700.000.44%
HAS ALTIN GRAM (TL)6232.030.93%
SPOT ALTIN KG (TL)134141.000.9%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42605.000.45%
GรœMรœลž/ONS ($)65.140.46%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64374.73 1.1012%
Ethereum 1733.50 0.9303%
Tether USDt 1.00 -0.0058%
BNB 591.05 0.4896%
Solana 72.69 -0.9409%
USDC 1.00 -0.0151%
XRP 1.13 -0.6267%
Dogecoin 0.08 -0.3955%
Toncoin 1.70 1.6039%
Cardano 0.16 -0.9829%
Shiba Inu 0.00 -0.195%
Avalanche 6.28 1.4586%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam