Avrupa Birliฤi (AB), kรผรงรผk ve orta รถlรงekli bankalarฤฑn finansal sฤฑkฤฑntฤฑ yaลamasฤฑ durumunda vergi mรผkelleflerinin parasฤฑnฤฑn kullanฤฑlmasฤฑ yerine mevduat sigortalarฤฑnฤฑn devreye girmesi iรงin dรผzenleme รถnerdi. AB Komisyonu, bankalarฤฑn kriz yรถnetimi ve mevduat sigortasฤฑ รงerรงevesinin gรผรงlendirilmesi amacฤฑyla yeni bir dรผzenleme teklifini duyurdu.
Bu dรผzenleme ile AB รผyesi รผlkelerdeki kรผรงรผk ve orta bรผyรผklรผkteki bankalar kriz anlarฤฑnda mevduat garanti fonlarฤฑna daha kolay eriลebilecek. Bu sayede bahsi geรงen bankalarฤฑn mรผลterileri korunacak ve krizin diฤer bankalara sฤฑรงramasฤฑ ile toplum ve ekonomi รผzerindeki olumsuz etkiler engellenecek.
Vergi mรผkelleflerinin korunmasฤฑnฤฑ saฤlamak amacฤฑyla, bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผ tarafฤฑndan finanse edilen mevduat garanti programlarฤฑ ve รงรถzรผmleme fonlarฤฑ gibi รถnlemler รถne รงฤฑkarฤฑlacak. รรถzรผmleme sรผrecinde olan bankalar, kendi iรง kaynaklarฤฑnฤฑ tรผketmeleri durumunda mevduat garanti fonlarฤฑndaki kaynaklardan yararlanabilecek.
Mevduat garanti programฤฑ yรถnetmeliฤinde yer alan 100 bin avro tutarฤฑndaki teminat, AB’deki tรผm mรผลteriler iรงin geรงerli olacak. AB genelinde hesap sahiplerinin korunmasฤฑna iliลkin standartlar daha uyumlu hale getirilecek ve kamu kuruluลlarฤฑna, belirli fonlardaki paralara da koruma saฤlanacak.
รzellikle miras veya sigorta tazminatฤฑ gibi geรงici durumlar sonucu hesaplarda 100 bin avronun รผzerindeki yรผksek bakiyelerin korunmasฤฑ da dรผzenlenecek. Avrupa รผlkelerinde, geรงmiลte yaลanan kรผรงรผk ve orta รถlรงekli banka iflaslarฤฑnda genellikle vergi mรผkelleflerinin parasฤฑ kullanฤฑlฤฑrken, bu dรผzenleme ile sektรถr tarafฤฑndan finanse edilen mevduat garanti fonlarฤฑnฤฑn kullanฤฑmฤฑ kolaylaลtฤฑrฤฑlacak.
Yaklaลฤฑk 3 yฤฑldฤฑr รผzerinde รงalฤฑลฤฑlan dรผzenleme, bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผ iรงin zorlu bir dรถnemde ortaya รงฤฑktฤฑ. Dรผzenlemenin yรผrรผrlรผฤe girmesi iรงin Avrupa Parlamentosu (AP) ve รผye รผlkelerin onayฤฑ gerekmektedir.
ABD’de geรงen ay yaลanan Silikon Vadisi Bankasฤฑ ve Signature Bank’ฤฑn iflasฤฑ, Avrupa bankalarฤฑnฤฑ da olumsuz etkiledi. ฤฐsviรงre’nin en bรผyรผk ikinci bankasฤฑ olan 167 yฤฑllฤฑk Credit Suisse bu durumdan etkilenerek hisse deฤerleri dรผลerken, UBS devlet ve merkez bankasฤฑ desteฤiyle Credit Suisse’i 3 milyar franka satฤฑn aldฤฑ. Bu durum, piyasa genelinde satฤฑล baskฤฑsฤฑnฤฑn yayฤฑlmasฤฑna yol aรงtฤฑ. Avrupa bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผ รผzerindeki bu baskฤฑlar, AB’nin yeni dรผzenlemeleri hฤฑzlandฤฑrarak uygulamaya koymasฤฑnฤฑn รถnemini bir kez daha gรถzler รถnรผne serdi.







