AB beklentilerin üstünde büyüdü

AB beklentilerin üstünde büyüdü

Yılın son çeyreğinde Euro Bölgesi yüzde 0.3, AB ise yüzde 0.4 ile beklentilerin biraz üstünde büyüme kaydetti.

A+A-

Euro Bölgesi, geçen yılın 4. çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 0,3, Avrupa Birliği (AB) ise yüzde 0,4 oranında büyüdü

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 17 üyeli Avro Bölgesi'nde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2013 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 artarken, 28 üyeli AB'de ise yüzde 0,4 oranında yükseldi. Geçen yılın 3. çeyreğinde GSYH, Euro Bölgesi'nde yüzde 0,1 ve AB'de ise 0,3 oranında artmıştı. 

Yıllık bazda ise mevsimsellikten arındırılmış 4. çeyrekte GSYH, Euro Bölgesi'nde yüzde 0,5,  AB'de ise yüzde 1 oranında artış kaydetti.  2013 yılının tamamına bakıldığında ise GSYH Euro Bölgesi'nde yüzde 0,4 azalırken, AB'de yüzde 0,1 oranında artış gösterdi.

AB üyesi ülkeler arasında 2013 yılı 4. çeyrekte GSYH'de yıllık en fazla büyümeyi yüzde 5,1'le Romanya kaydederken, bunu 3,6 ile Letonya, yüzde 3,3'le Litvanya, yüzde 2,8'le İngiltere ve Macaristan takip etti. Avrupa'nın lokomotif ülkelerinden Almanya'da ise söz konusu oran yüzde 1,4 oldu.

Söz konusu dönemde en fazla daralma ise yüzde yüzde 5,3'le Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaşandı. Bu ülkeyi sırasıyla Yunanistan, Finlandiya, Estonya ile Fransa izledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.