AB, Brexit’in 2. kez ertelenmesi talebini kabul edecek ancak daha uzun sรผreli erteleme ve ลartlar รถne sรผrebilir.
Avrupa Birliฤi (AB) bugรผn yapฤฑlacak acil durum zirvesinde ฤฐngiltere Baลbakanฤฑ Theresa May’in Brexit’in ikinci kez ertelenmesi talebini kabul edecek ancak AB liderleri ลartlarla birlikte daha uzun sรผreli erteleme talep edebilir. May 5 Nisan’da AB Konseyi Baลkanฤฑ Donald Tusk’a gรถnderdiฤi mektupta Brexit’in 30 Haziran’a ertelenmesi talebinde bulunmuลtu.
May, zirve รถncesinde Almanya Baลbakanฤฑ Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaลkanฤฑ Emmanuel Macron’dan Brexit tarihinin 12 Nisan’dan 30 Haziran’a ertelenmesine izin vermelerini istemek iรงin Berlin ve Paris’e gitti. Ancak AB’li diplomatlar Brรผksel’de yฤฑl sonuna veya Mart 2020’ye kadar “esnek bir sรผre uzatฤฑmฤฑnฤฑn” en muhtemel seรงenek olarak gรถrรผldรผฤรผnรผ belirtti. Bรถyle bir seรงenek, Londra’daki Brexit รงฤฑkmazฤฑnฤฑn aลฤฑlmasฤฑ durumunda ฤฐngiltereโnin AB’den daha erken ayrฤฑlmasฤฑnฤฑ saฤlayacak.
Avrupa’nฤฑn iki gรผรงlรผ lideri Merkel ve Macron’un May ile ne konuda anlaลtฤฑฤฤฑ henรผz belli olmasa da, bugรผnkรผ AB zirvesi iรงin hazฤฑrlanan sonuรง taslaฤฤฑnda Brexit’in belirli ลartlarla bir kez daha erteleneceฤi belirtildi. Reuters tarafฤฑndan gรถrรผlen taslakta “ฤฐngiltere, birliฤin gรถrevlerini yerine getirmeyi kolaylaลtฤฑracak ve birliฤin hedeflerine ulaลฤฑlmasฤฑnฤฑ tehlikeye atabilecek herhangi bir รถnlemden kaรงฤฑnacak” denildi. AB’ye tam รผye devlet olarak, ฤฐngiltere teorik olarak ciddi herhangi bir politika kararฤฑnฤฑ veto edebilir.







