AB, ABD ile olan ticaret ilişkilerini güçlendirme amacıyla önemli adımlar atarken, teknoloji devi Google’a yönelik reklam teknolojisi cezası askıya alındı. Konuya yakın üç farklı kaynağın verdiği bilgilere göre, Avrupa Birliği antitröst düzenleyicileri, ABD’nin Avrupa otomobillerine uyguladığı gümrük vergilerini düşürmesini beklerken, Alphabet’in sahip olduğu Google’a reklam teknolojisi faaliyetleri nedeniyle ceza vermeyi erteledi.
Bu erteleme, ABD ile AB arasındaki hassas ticaret müzakerelerinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Otomobiller üzerindeki gümrük vergileri, her iki taraf için de ticari anlaşmaların temelini oluşturan kritik bir konuydu.
Ticari anlaşma ve Google reklam teknolojisi cezası

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz hafta ithal ABD sanayi ürünlerine uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılmasını önerdi ve bu hamleyle ABD’nin Avrupa otomobillerine uyguladığı gümrük vergisini yüzde 27,5’ten yüzde 15’e düşüreceği sözünü kısa süre içinde açıklamasını bekliyor. Aynı zamanda, Donald Trump, büyük teknoloji şirketlerine karşı baskı uygulayan AB’ye karşı misilleme tehdidinde bulunmuştu. Bir kaynak, geçtiğimiz Cuma günü Google’a, AB antitröst başkanı Teresa Ribera’nın cezayı Pazartesi günü açıklayacağının söylendiğini ancak herhangi bir açıklamanın yapılmadığını belirtti. Başka bir kaynak ise şirkete gecikme nedeni hakkında bilgi verilmediğini bildirdi.
Gecikmenin arkasındaki nedenler

Gecikmenin bir aydan fazla sürmesinin beklenmediği belirtilirken, üç kaynak da gecikmenin, AB Ticaret Komiseri Maros Sefcovic’in Ribera’nın kararını sorgulamasından kaynaklandığını söyledi. Kaynaklar, konu hakkında kamuya açıklama yapma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemedi. Almanya Tekel Komisyonu, ceza açıklamasının ertelenmesini Avrupa antitröst uygulamasının bağımsızlığı için endişe verici bir emsal olarak niteledi. Komisyon Başkanı Tomaso Duso, “Rekabetin korunması, Trump yönetiminin bir piyonuna dönüşmemelidir” açıklamasını yaptı. Avrupa Komisyonu sözcüsü Arianna Podesta, günlük basın toplantısında Google soruşturmasının devam ettiğini belirterek daha fazla yorum yapmaktan kaçındı. Google da bu konuda yorum yapmadı.
Dört yıllık soruşturma süreci

Diğer kaynaklar, geçtiğimiz hafta Reuters’a, Avrupa Yayıncılar Konseyi‘nin şikayeti üzerine dört yıl süren soruşturmanın ardından Google’ın rakiplerine göre kendi reklam hizmetlerini kayırdığı iddiasıyla hafif bir para cezasına çarptırılmasının beklendiğini aktardı.






