Avrupa Birliฤi (AB) รผlkelerinin liderleri, Orta Doฤu’daki durumdan Kovid-19 salgฤฑnฤฑna, Rusya’dan gรถรง ve iklim deฤiลikliฤine kadar geniล bir gรผndemle gelecek hafta baลฤฑnda Brรผksel’de toplanacak.
AB Konseyi’nin 24-25 Mayฤฑs’taki toplantฤฑsฤฑ, liderleri aralฤฑktan beri ilk kez video konferans yerine yรผz yรผze bir araya getirecek. ฤฐki gรผnlรผk AB Liderler Zirvesi’nde, liderlerin รถnรผnde geniล bir gรผndem listesi bulunuyor.
Daha รถnce Rusya, AB-ฤฐngiltere iliลkileri ve rutin olarak ele alฤฑnan Kovid-19 salgฤฑnฤฑnฤฑ ele alacaklarฤฑ aรงฤฑklanan liderlerin masasฤฑndaki dosyalara ฤฐsrail’in Gazze’ye saldฤฑrฤฑsฤฑ sonrasฤฑnda gerginliฤin arttฤฑฤฤฑ Orta Doฤu’daki durum da eklendi.
Avusturya, Slovenya, Macaristan gibi bazฤฑ AB รผlkeleri ฤฐsrail’e tam destek verirken Fransa ve Almanya, Hamas ile ฤฐsrail arasฤฑnda ateลkese varฤฑlmasฤฑ iรงin giriลimlerde bulunmuลtu. AB, daha รถnceki aรงฤฑklamalarฤฑnda Hamas’ฤฑn roket fฤฑrlatmasฤฑnฤฑ kฤฑnamฤฑล ve ฤฐsrail’in kendisini savunma hakkฤฑ bulunduฤunu belirtmiลti.
Baลฤฑndan beri iki devletli รงรถzรผmรผ destekleyen AB yรถnetimi, Filistin-ฤฐsrail meselesinde kalฤฑcฤฑ รงรถzรผmรผn siyasi bir sรผreรงle mรผmkรผn olduฤunu sฤฑk sฤฑk dile getiriyor. Rusya, ABD, BM ve AB’nin oluลturduฤu Orta Doฤu Dรถrtlรผsรผ’nรผ yeniden canlandฤฑrmak isteyen AB, bu amaรงla bรถlge รผlkelerini de kapsayacak ลekilde diplomatik giriลimlerini yoฤunlaลtฤฑrmak istiyor.
AB aynฤฑ zamanda Filistinlilerin Doฤu Kudรผs dahil olmak รผzere iลgal altฤฑndaki topraklarda bulunan evlerinden zorla รงฤฑkarฤฑlmalarฤฑnฤฑn uluslararasฤฑ hukuka aykฤฑrฤฑ olduฤunu ifade ediyor.
Rusya ile iliลkiler
Liderlerin gรผndemindeki diฤer konulardan รถnemli bir madde de Rusya ile iliลkiler. Zirve toplantฤฑsฤฑnda, Rus muhalif Aleksey Navalnฤฑy’ฤฑn tutuklanmasฤฑ, Ukrayna sฤฑnฤฑrฤฑndaki Rus askeri yฤฑฤฤฑnaฤฤฑ ve son olarak Rusya’nฤฑn “dost olmayan รผlkeler listesi” yaparak ABD ve รekya’yฤฑ buna dahil etmesi gibi konularla son yฤฑllarฤฑn en dรผลรผk seviyesine inen AB-Rusya iliลkilerinin nasฤฑl bir seyir izleyeceฤine yรถnelik tartฤฑลmalar yapฤฑlmasฤฑ bekleniyor.
AB yetkilileri, รผye รผlkeler arasฤฑnda Rusya ile iliลkilerde “denge bulunmasฤฑ” gerektiฤini vurguluyor. Baลta Baltฤฑk รผlkeleri olmak รผzere bazฤฑ AB รผyeleri Rusya’ya sert yaptฤฑrฤฑmlar uygulanmasฤฑ gerektiฤini savunuyor. Bu zirvede de bazฤฑ รผlkelerin yine yaptฤฑrฤฑm konusunu gรผndeme getireceฤi ancak yeni yaptฤฑrฤฑm ihtimalinin yรผksek olmadฤฑฤฤฑ ifade ediliyor.
รst dรผzey bir AB yetkilisi, “Rusya ile istikrarlฤฑ bir iliลki istiyoruz. Bunun nasฤฑl elde edileceฤi pazartesi gรผnรผ tartฤฑลฤฑlacak.” diyerek liderlerin gรถrรผลmelerinin รงerรงevesi konusunda deฤerlendirmede bulundu.
Kovid-19 ve gรถรง de gรถrรผลรผlecek
AB Liderler Zirvesi’nin gรผndemine ayrฤฑca ฤฐtalya’nฤฑn talebiyle gรถรง konusu eklendi. Havalarฤฑn ฤฑsฤฑnmasฤฑyla Akdeniz’de รถzellikle Libya รผzerinden ฤฐtalya’ya artan gรถรงmen geรงiลlerinden sonra ฤฐtalya AB’den daha fazla dayanฤฑลma bekliyor.
Son gรผnlerde ฤฐspanya ile Fas arasฤฑndaki krizde ฤฐspanya’ya ait Ceuta’ya Fas’tan binlerce dรผzensiz gรถรงmenin girmesi, gรถรง konusunda AB iรงinde konuลulan konular arasฤฑndaydฤฑ.
Liderlerin toplantฤฑsฤฑnda, 14 Haziran’daki NATO Zirvesi iรงin Brรผksel’e gelecek ABD Baลkanฤฑ Joe Biden ile AB yรถnetimi arasฤฑndaki diฤer zirve toplantฤฑsฤฑ iรงin de hazฤฑrlฤฑk รงalฤฑลmalarฤฑ konuลulacak.
Kovid-19 salgฤฑnฤฑ hakkฤฑnda ise Avrupa genelinde hฤฑz kazanan aลฤฑlamalardaki son durum ele alฤฑnacak. AB yรถnetimi genel olarak salgฤฑnฤฑn gidiลatฤฑ konusunda iyimser bir tavฤฑr iรงinde ancak tedbirlerdeki gevลemeler ve yaklaลan yaz turizmi sezonu iรงin seyahatlerde ihtiyatlฤฑ davranma konusunda uzlaลฤฑ bulunuyor.







