Merkezi Lรผksemburg’da bulunan Avrupa Adalet Divanฤฑ’na baฤlฤฑ AB Genel Mahkemesi, merkezi ฤฐrlanda’da olan, dรผลรผk maliyetli hava yolu ลirketi Ryanair’in aรงtฤฑฤฤฑ iki davayฤฑ karara baฤladฤฑ.
Mahkeme, ฤฐsveรง ve Danimarka’nฤฑn ฤฐskandinav Hava Yollarฤฑ’na (SAS) salgฤฑn nedeniyle uygulanan seyahat kฤฑsฤฑtlamalarฤฑ yรผzรผnden iptal edilen veya tarihi deฤiลtirilen seferlerden kaynaklฤฑ zararlarฤฑn telafisi iรงin saฤladฤฑฤฤฑ yardฤฑmlarฤฑ yasalara uygun buldu.
Kararda, SAS’ฤฑn sรถz konusu รผlkelerdeki pazar payฤฑnฤฑn en yakฤฑn rakibinden รงok daha yรผksek konumda bulunduฤu ve bu firmaya saฤlanan yardฤฑmlarฤฑn ayrฤฑmcฤฑlฤฑk iรงermediฤi kaydedildi.
Genel Mahkeme, Finlandiya’nฤฑn salgฤฑn nedeniyle Finnair’e iลletme sermayesi saฤlamak iรงin emeklilik fonundan 600 milyon avro kredi vermesini de AB mevzuatฤฑna uygun buldu.
Kararda, Finnair’in รผlke ekonomisi iรงin รถnemli ve sรถz konusu finansmanฤฑn ลirket iรงin gerekli olduฤu belirtildi.
Ryanair, mahkemeden, salgฤฑn nedeniyle รผlkelerindeki hava yolu ลirketlerine saฤlanan vergi indirimi ve kredi garantisi gibi รงeลitli imtiyazlarฤฑn iptal edilmesini talep etmiลti.
Ryanair, AB Genel Mahkemesi kararlarฤฑnฤฑ temyiz edeceklerini duyurdu.







