AB mahkemesinden "ticari anlaşma" hükmü

AB mahkemesinden "ticari anlaşma" hükmü

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı, AB ile Singapur arasında yapılan ticaret anlaşmasının tüm üye ülkeler tarafından onaylanması gerektiğine hükmetti.

A+A-

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı, AB ile Singapur arasında yapılan ticaret anlaşmasının tüm üye ülkeler tarafından onaylanması gerektiğine hükmetti.
        
Singapur ile AB  arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) hukuka uygunluğu, AB Komisyonunun başvurusu üzerine AB Adalet Divanında ele alındı.        

         
Mahkeme kararında, "AB'nin Singapur'la yaptığı Serbest Ticaret Anlaşması mevcut haliyle sadece AB tarafından tamamlanamaz. Çünkü, anlaşmada öngörülmüş bazı hükümler, AB ve üye ülkelerin paylaşılan yetki alanlarına giriyor.  Singapur’la Serbest Ticaret Anlaşması, bu haliyle sadece AB ve üye ülkelerin beraber kararıyla sonuçlandırılabilir." ifadeleri kullanıldı.        
         
Ticaret anlaşmalarında AB'nin özel yetki alanının, mal ve hizmet piyasalarına giriş, kamu alımları, karşılıklı doğrudan yatırımlar, fikri mülkiyet hakları, sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarla sınırlı olduğu belirtilen kararda, söz konusu anlaşmanın, dolaylı yabancı yatırım ve anlaşmazlıkları çözme hükümlerinin sadece AB yetki alanına girmediği kaydedildi.      
         
Böylece ticaret anlaşmasının mevcut şekliyle geçerli olması için AB'de bulunan toplam 38 ülke ve bölgesel parlamento tarafından onaylanması  gerekiyor.      
         
AB Komisyonu, AB üyesi 28 ülke adına diğer ülkelerle STA müzakerelerini sürdürüyor. Bu anlaşmalarının içerik ve alanlarının genişlediği durumlarda sadece AB kurumlarının onaylaması yeterli olmuyor, tüm birlik üyesi
 ülke ve bölge parlamentolarından onay  gerekiyor.      
         
Bazen bu onay süreci çok uzun süre alabilmekte. Benzer bir tıkanma AB ile Kanada arasında yıllarca müzakere edilen CETA ticaret anlaşmasında da yaşanmıştı.      
         
CETA, Belçika'nın Valonya bölgesel parlamentosunun onay vermemesi nedeniyle uzun süre askıda kalmıştı.      
         
Söz konusu mahkeme kararının etkilerinin sadece bu anlaşmayla sınırlı kalmayacağı, AB’nin Japonya, Meksika, Arjantin, Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Brexit süreci nedeniyle İngiltere ile yapmayı planladığı  ticaret anlaşmalarını da etkileyebileceği bekleniyor.      


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.