Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

AB, rating ลŸirketlerini uyardฤฑ

Avrupa BirliฤŸi'nin piyasalarฤฑ denetleme kurumu ESMA, tahvil notlarฤฑnฤฑ belirleme yรถntemlerinde "eksiklikler" bulduฤŸunu belirttiฤŸi รผรง bรผyรผk kredi derecelendirme ลŸirketine karลŸฤฑ "yaptฤฑrฤฑm iลŸlemlerine" baลŸlayabileceฤŸi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
AB, rating ลŸirketlerini uyardฤฑ Borsatek

ABD merkezli รผรง bรผyรผk kredi belirleme kuruluลŸu Avrupa tahvillerinin notunu dรผลŸรผrerek bรถlgedeki finansal krizinin ลŸiddetlenmesine neden olmuลŸ bu nedenle Avrupalฤฑ milletvekilleri, not indirimlerinin zamanlamasฤฑ aรงฤฑsฤฑndan bu ลŸirketlere sert eleลŸtirilerde bulunmuลŸlardฤฑ. Paris merkezli Avrupa Varlฤฑk ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) bugรผn yayฤฑnladฤฑฤŸฤฑ raporunda Fitch Ratings, Moody’s MCO +0.83% Investors Service ve Standard & Poor’s’un baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑฤŸฤฑna ve doฤŸruluฤŸuna zarar verebilecek bir dizi “fiili eksiklikler veya potansiyel riskler” olduฤŸunu kaydetti. ESMA, ayrฤฑca bu kuruluลŸlarฤฑn รผรงรผncรผ taraflara karลŸฤฑ notlarฤฑnฤฑ aรงฤฑklama yรถntemleri de dahil gizli bilgileri kontrolรผndeki eksikliklere ve notlarฤฑn aรงฤฑklanmasฤฑnda “sฤฑk ve kayda deฤŸer gecikmelere” vurgu yaptฤฑ.

Raporda, “ESMA, kredi derecelendirme kuruluลŸlarฤฑ regรผlasyonunun รงiฤŸnenip รงiฤŸnenmediฤŸine dair bulgulara rastlamamฤฑลŸtฤฑr. Daha fazla inceleme sonucunda denetleyici ya da fiili yaptฤฑrฤฑmlara baลŸvurulabilir” denildi. Konuyla ilgili aรงฤฑklamada bulunan ESMA BaลŸkanฤฑ Steven Maijoor, muhtemel yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn “resmi bir tebliฤŸ, bir para cezasฤฑ veya lisansฤฑn iptali” olabileceฤŸini sรถyledi. Ancak Maijoor bu tรผr yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn uygulanฤฑp uygulanmayacaฤŸฤฑ konusunda kararฤฑn ne zaman alฤฑnabileceฤŸi ile ilgili bir yorumda ise bulunmadฤฑ. Moody’s’in sรถzcรผsรผ Abi Jones konuyla ilgili aรงฤฑklamasฤฑnda ลŸirketin “Avrupa Regรผlasyonlarฤฑna uygun hareket ettiฤŸini, potansiyel รงฤฑkar รงatฤฑลŸmalarฤฑnฤฑ etkili bir ลŸekilde yรถnettiฤŸini” sรถyledi. Fitch sรถzcรผsรผ ise ลŸirketin AB’nin dรผzenleyici standartlarฤฑna uyduฤŸundan “emin” olduฤŸunu ancak “raporda belirtilen sorunlarฤฑ hฤฑzla ele alacaฤŸฤฑnฤฑ” sรถyledi. Standard & Poor’s da aรงฤฑklamasฤฑnda not aktivitelerinde “en yรผksek standartlara uyduฤŸunu” ve bu sรผreci “sรผrekli geliลŸtirdiฤŸini” belirtti.

ABD merkezli รผรง bรผyรผk kredi belirleme kuruluลŸu Avrupa tahvillerinin notunu dรผลŸรผrerek bรถlgedeki finansal krizinin ลŸiddetlenmesine neden olmuลŸ bu nedenle Avrupalฤฑ milletvekilleri, not indirimlerinin zamanlamasฤฑ aรงฤฑsฤฑndan bu ลŸirketlere sert eleลŸtirilerde bulunmuลŸlardฤฑ. ร–rneฤŸin Standard & Poor’s, 2011 yฤฑlฤฑnda uluslararasฤฑ kreditรถrler ile mรผzakerelerini sรผrdรผrdรผฤŸรผ sฤฑrada Yunanistan’ฤฑn notunu dรผลŸรผrmรผลŸtรผ.

AB krizden bu yana kredi derecelendirme kuruluลŸlarฤฑ iรงin รผรง yeni dรผzenlemeyi hayata geรงirirken bu kuruluลŸlarฤฑ denetlemesi iรงin ESMA’yฤฑ kurdu. ESMA raporunda ayrฤฑca kredi belirme sรผrecine รผst dรผzey yรถnetimi ve iletiลŸim kadrosunun da dahil olmasฤฑnฤฑn reyting ลŸirketleri iรงerisinde potansiyel รงฤฑkar รงatฤฑลŸmalarฤฑ yarattฤฑฤŸฤฑn kaydetti. Raporda tahvil analistlerinin ayrฤฑ araลŸtฤฑrma faaliyetleri de eleลŸtirilirken kฤฑdemsiz รงalฤฑลŸanlara fazlasฤฑyla bel baฤŸlanฤฑldฤฑฤŸฤฑ uyarฤฑsฤฑnda bulunuldu. DiฤŸer eksiklikler arasฤฑnda bu kuruluลŸlarฤฑn รผรงรผncรผ taraflara karลŸฤฑ notlarฤฑnฤฑ aรงฤฑklama yรถntemleri de dahil gizli bilgileri kontrolรผndeki eksikliklere ve bilginin ลŸirket iรงi yayฤฑmฤฑnda yetersiz kontrole de deฤŸinildi. ลžirketlerin bu sorunlar karลŸฤฑ adฤฑm atmasฤฑ gerektiฤŸini belirten ESMA, ilerlemenin takip edileceฤŸini kaydetti.

Maijoor ise aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn devamฤฑnda, “Bu ลŸirketlerin reyting ลŸirketleri regรผlasyonlarฤฑna tam olarak uyduklarฤฑnฤฑ garantilemek ve geรงmiลŸteki yetersiz uygulamalarฤฑnฤฑ ortandan kaldฤฑrmak iรงin hala yapacaklarฤฑ iyileลŸtirmeler var.” dedi. ESMA, bu yฤฑlฤฑn baลŸฤฑnda yayฤฑnladฤฑฤŸฤฑ bir diฤŸer raporunda bankalarฤฑ nasฤฑl deฤŸerlendirdiฤŸi konusunda yeterince ลŸeffaf olmadฤฑklarฤฑ iรงin รผรง kredi derecelendirme kuruluลŸunu eleลŸtirmiลŸti.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.80846.82860.02%
EURO 53.552253.58940.02%
JAPON YENฤฐ 3.4493.4570.23%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.196658.2518-0.05%
STERLฤฐN 62.512962.5499-0.02%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8936.8972-0.05%
RUS RUBLESฤฐ 0.60470.60630.01%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63343.63 1.2035%
Ethereum 1780.41 1.3362%
Tether USDt 1.00 -0.0165%
BNB 585.53 2.9771%
Solana 81.10 1.0572%
USDC 1.00 -0.0018%
XRP 1.15 1.0841%
Dogecoin 0.08 2.0729%
Toncoin 1.76 1.597%
Cardano 0.19 -0.5634%
Shiba Inu 0.00 1.039%
Avalanche 6.90 1.2719%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam