ABD İran’da yabancı şirketlere tanınan imtiyazları kaldırıyor

ABD İran’da yabancı şirketlere tanınan imtiyazları kaldırıyor

ABD, İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemek amacıyla  ülkedeki nükleer tesislerde dönüşüm çalışmaları yürüten Rus, Çin ve Avrupalı bazı şirketleri yaptırımlardan muaf tutan imtiyazları kaldıracağını açıkladı.

A+A-

ABD, İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemek amacıyla  ülkedeki nükleer tesislerde dönüşüm çalışmaları yürüten Rus, Çin ve Avrupalı bazı şirketleri yaptırımlardan muaf tutan imtiyazları kaldıracağını açıkladı. Bu imtiyazlar, İran’daki nükleer tesislerin  silah geliştirilmesi için kullanılmasını zorlaştırmak amacıyla  yürütülen ‘‘İran nükleer tesislerini sivil faaliyetler için  dönüştürme’’ çalışmalarını kapsıyordu. Uzmanlara göre Trump  yönetiminin bu hamlesi, İran’la 2015’te yapılan uluslararası nükleer  anlaşmaya yönelik yeni bir darbe niteliğinde.

Amerikanın Sesi Radyosunun internet sitesinde yer alan habere  göre, Silahsızlanma uzmanları, ABD’nin Avrupalı müttefikleri  tarafından desteklenen imtiyazların İran’ın daha yüksek düzeyde  uranyum zenginleştirme isteğini dizginleme amacı taşıdığını söylüyor.

İran’ın Arak ağır su araştırma reaktörünün sivil kullanım amacıyla  dönüştürülmesi, Tahran Araştırma Reaktörü için zenginleştirilmiş  uranyum tedarik edilmesi ve kullanılmış reaktör yakıtının yurt dışına  transferini içeren bu imtiyazların süresi 27 Temmuz’da sona eriyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.