Aรงฤฑlฤฑลta Dow Jones endeksi, yรผzde 0,22 azalarak 32.185,14 puana geriledi. S&P 500 endeksi yรผzde 0,14 azalฤฑลla 3.912,77 puana ve Nasdaq endeksi yรผzde 0,11 dรผลรผลle 11.325,36 puana indi. ABD’de bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผne iliลkin endiลeler sรผrerken pay piyasalarฤฑndaki negatif seyir de devam etti.
ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) politika faizini beklentilerin รผzerinde bir noktaya kadar yรผkselteceฤine yรถnelik fiyatlamalar sonrasฤฑ bazฤฑ bankalarฤฑn tahvil pozisyonlarฤฑnda oluลan zararlarฤฑ realize etmek zorunda kalmasฤฑ, ABD’nin bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnde endiลeleri artฤฑrmฤฑลtฤฑ.
ABD merkezli ticari bir banka olan SVB Financial Group’un 21 milyar dolarlฤฑk tahvil pozisyonunu yaklaลฤฑk 1,8 milyar dolar zararla kapatmasฤฑ ve 2 milyar dolarฤฑn รผzerinde sermaye artฤฑrฤฑmฤฑna gideceฤini duyurmasฤฑ sonrasฤฑ bankanฤฑn hisse fiyatฤฑ dรผn yรผzde 60’ฤฑn รผzerinde deฤer kaybetmiลti.
Silikon Vadisi Bankasฤฑ olarak bilinen SVB Financial Group’un, bazฤฑ giriลim sermayesi yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑn ลirketlere paralarฤฑnฤฑ bankadan รงekmelerini tavsiye etmesi sonrasฤฑ vadeli piyasada da kayฤฑplarฤฑnฤฑn sรผrmesiyle iลlemleri askฤฑya alฤฑndฤฑ.
CNBC’de yer alan bir haberde ise sermaye artฤฑrma giriลimleri baลarฤฑsฤฑz olan bankanฤฑn satฤฑลฤฑ iรงin gรถrรผลmelerde bulunduฤu bildirildi.
Makroekonomik veri tarafฤฑnda ise ABD’de tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam ลubatta 311 bin kiลi artarak beklentileri aลarken, iลsizlik oranฤฑ yรผzde 3,4’ten 3,6’ya yรผkseldi.
Fed’in dikkatle izlediฤi ortalama saatlik kazanรง ise aynฤฑ dรถnemde yรผzde 0,2 artarak 33,09 dolara tฤฑrmandฤฑ. Piyasa beklentileri ortalama saatlik kazancฤฑn sรถz konusu dรถnemde ocak ayฤฑnda olduฤu gibi yรผzde 0,3 artmasฤฑ yรถnรผndeydi.
Analistler, รผcretlerde beklentilerin altฤฑnda kaydedilen artฤฑลฤฑn, Fed’in faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑ konusundaki agresif tutumunu yeniden gรถzden geรงirmesine neden olabileceฤini belirtti.
ฤฐstihdam verisi sonrasฤฑ para piyasalarฤฑndaki fiyatlamalarda Fed’in bu ayki toplantฤฑda 50 baz puanlฤฑk faiz artฤฑลฤฑna gideceฤine yรถnelik beklentiler yรผzde 49’a geriledi.







