ABD: Rus uçağını IŞİD düşürdü

ABD: Rus uçağını IŞİD düşürdü

Amerikalı ve İngiliz yetkililer elde edilen istihbaratın, Sina çölünde yere çakılan Rus yolcu uçağının bombayla düşürülmüş olabileceğine işaret ettiğini söyledi

A+A-

Amerikalı ve İngiliz yetkililer elde edilen istihbaratın, Cumartesi günü Mısır'da Sina çölünde yere çakılan Rus yolcu uçağının bombayla düşürülmüş olabileceğine işaret ettiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, hükümetin oluşturduğu kriz komitesinin toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Uçağın, yerleştirilen bir patlayıcı cihazla düşmüş olmasının ciddi bir olasılık olduğu sonucuna vardık" dedi.

Üst düzey bir İngiliz kaynak da BBC'ye son 24 saatte elde edilen bilgilerin bir bombaya işaret ettiğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkilil de Associated Press ajansına, henüz kesinleşmemekle birlikte, IŞİD'le bağlantılı bir örgütün uçağa patlayıcı bir cihaz yerleştirdiği sonucuna vardıklarını belirtti.

Başka bir Amerikalı yetkili de AFP ajansına "Bomba çok yüksek bir olasılık" dedi.

Ancak yetkililer, bunun henüz kesinleşmediğini ve kara kutu incelemelerinin devam ettiğini de vurguladılar.

İngiltere uçuşları askıya aldı

Mısırlı yetkililer ise uçağın kara kutusunun ağır hasar gördüğünü söyledi. Mısır Sivil Havacılık Bakanı Muhammed Hüssam Kemal, buna rağmen gerekli verilerin toplandığını ve bunların uzmanlar tarafından analizinin yapılacağını belirtti.
İngiltere, uçağın kalktığı Şarm eş-Şeyh'ten uçuşları askıya almış durumda.

İngiltere'nin bu kararına Mısır'dan ise tepki geldi. Dışişleri Bakanı Sami Şükrü, İngiltere'nin kararını 'aceleci ve mesnetsiz' olarak niteledi.

Mısır Dışişleri Bakanı BBC'nin sorularını yanıtlarken Şarm eş-Şeyh havalimanındaki güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığını vurguladı.

İngiltere'ye gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile İngiltere Başbakanı David Cameron'un temaslarında Sina Yarımadası'nda düşen uçağın gündemin önemli başlıklarından birisi olacağı tahmin ediliyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Salı günü BBC'ye açıklamasında IŞİD militanlarının Rus yolcu uçağını düşürdükleri iddiasını propaganda olarak nitelemişti.

IŞİD şüphesi

Rus Kogalymavia Havayollarına ait Airbus 321 tipi uçak, havalandıktan 23 dakika sonra Sina Yarımadası'na düşmüş, 224 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı. Şarm eş-Şeyh'ten St. Petersburg'a giden uçaktaki yolcuların çoğu Rus vatandaşıydı.

Bir Rus yetkili uçağın havada parçalandığını söylemiş, Sina Yarımadası'nda faaliyet gösteren IŞİD bağlantılı bir örgüt de uçağı kendilerinin düşürdüğünü iddia etmişti.

Mısır Başbakanı ise uçağın büyük ihtimalle teknik bir sorun yüzünden düştüğünü söylemiş ve IŞİD militanlarının "uçağı biz düşürdük" iddiasını reddetmişti.
Militanlar, bir süredir, Sina Yarımadası'nda Mısır güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenliyor.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.