ABD Temsilciler Meclisi, รผlkedeki federal kurumlarฤฑn 9 ลubat Cuma gรผnรผ itibarฤฑyla kฤฑsmen โkapanmasฤฑnฤฑโ รถnleyecek 6 haftalฤฑk geรงici bรผtรงe tasarฤฑsฤฑnฤฑ onayladฤฑ.
Amerikan federal hรผkรผmetine 23 Mart 2018โe kadar finansman saฤlayacak geรงici bรผtรงe teklifi, Temsilciler Meclisinde 182’ye karลฤฑ 245 oyla kabul edildi.
2018 mali yฤฑlฤฑnฤฑn 5. geรงici bรผtรงesi niteliฤini taลฤฑyan tasarฤฑya, sadece 17 Demokrat รผye destek verirken, 8 Cumhuriyetรงi temsilci karลฤฑ รงฤฑktฤฑ.
Senatoโdan da geรงmesi gerekiyor
ABD Temsilciler Meclisinde Demokratlarฤฑn muhalefetine raฤmen onaylanan tasarฤฑnฤฑn bir sonraki duraฤฤฑ ABD Senatosu olacak.
Bรผtรงe tasarฤฑsฤฑnฤฑn Senatodan geรงmesi iรงin 60 โevetโ oyu gerekiyor ancak 100 sandalyeli Senatoda 51 Cumhuriyetรงi, 47 Demokrat ve 2 baฤฤฑmsฤฑz รผye bulunuyor.
Bu nedenle, Senatodaki Cumhuriyetรงiler ile Demokratlarฤฑn yaklaลฤฑk 2 hafta รถnce yaลananlarฤฑn tekrar etmemesi ve hรผkรผmetin bu yฤฑl ikinci kez kapanmamasฤฑ iรงin geรงici bรผtรงe รผzerinde anlaลmasฤฑ gerekiyor.
Taraflar arasฤฑndaki zorlu mรผzakerelerin ana konusu ise iki hafta รถnce olduฤu gibi รผlkeye รงocuk yaลta kaรงak getirilen 800 bin civarฤฑnda genรง gรถรงmeni koruyan DACA isimli programฤฑ. Demokratlar DACA gรถรงmenleri iรงin vatandaลlฤฑk yolunu aรงacak bir dรผzenleme istiyor. Cumhuriyetรงiler ise Demokratlarฤฑn talebine karลฤฑlฤฑk bรผtรงenin sฤฑnฤฑr duvarฤฑ iรงin finansman iรงermesini ve gรถรงmenlik sisteminde bazฤฑ deฤiลiklikler yapฤฑlmasฤฑnฤฑ talep ediyor.
ลu an itibarฤฑyla tasarฤฑnฤฑn Senatodan geรงip geรงmeyeceฤi belirsizliฤini korurken, oylamanฤฑn bugรผn yapฤฑlmasฤฑ bekleniyor.
Kongrenin her iki kanadฤฑ, yarฤฑn gece yarฤฑsฤฑna kadar yeni bir bรผtรงe teklifini onaylamazsa milyonlarca kamu รงalฤฑลanฤฑ 9 ลubat Cuma gรผnรผnden itibaren kurumlarฤฑ yeniden aรงฤฑlฤฑncaya kadar iลlerine gidemeyecek ya da รผcret almadan รงalฤฑลmak zorunda kalacak. Bu, federal hรผkรผmetin ABD tarihindeki yirminci, Trump yรถnetimindeki ikinci kฤฑsmen kapanฤฑลฤฑ olacak.
Bir รถnceki kapanma, Trump’ฤฑn Beyaz Saray’daki ilk yฤฑldรถnรผmรผ olan 20 Ocak’ta baลlamฤฑล ve 23 Ocak’ta sona ermiลti.
Trump: โGรถรงmenlik sistemini deฤiลtirmezsek hรผkรผmeti kapatalฤฑmโ
ABD Baลkanฤฑ Donald Trump, hรผkรผmetin kapanma ihtimaline iliลkin yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “Eฤer gรถรงmenlik sistemini deฤiลtirmezsek, hรผkรผmeti kapatalฤฑm. รlkemiz federal hรผkรผmeti kapatmaya deฤer. Eฤer gรถรงmenlik sorunu รงรถzรผlmezse, hรผkรผmetin kapandฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrmek isterim.” ifadelerini kullanmฤฑลtฤฑ.
Federal hรผkรผmetin “kapanmasฤฑ” ne demek?
Amerikan kanunlarฤฑna gรถre, Kongre 1 Ekim’de baลlayฤฑp 30 Eylรผl’de sona eren mali yฤฑl iรงin kalฤฑcฤฑ bรผtรงeyi onaylayamazsa, geรงici bรผtรงelerle arayฤฑ kapatmasฤฑ gerekiyor.
Geรงici bรผtรงenin de onaylanamadฤฑฤฤฑ dรถnemlerde harcama yetkisini kaybeden federal hรผkรผmet kapanฤฑyor. Bu durum, yaklaลฤฑk 320 milyonu aลkฤฑn kiลiye hizmet veren federal hรผkรผmetin hayati hizmetler dฤฑลฤฑndaki tรผm faaliyetlerini durdurmasฤฑ anlamฤฑna geliyor.







