ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumundan (FDIC) yapฤฑlan aรงฤฑklamada, 4 bin 771 ticari banka ve tasarruf kurumunun net karฤฑnฤฑn bu yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤinde 64,4 milyar dolar olarak hesaplandฤฑฤฤฑ bildirildi.
Aรงฤฑklamada, bankalarฤฑn karฤฑnฤฑn bu yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤinde geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla yรผzde 8,5 azaldฤฑฤฤฑ kaydedildi.
Bankalarฤฑn karฤฑnda yฤฑllฤฑk bazda yaลanan dรผลรผลรผn provizyon giderlerindeki artฤฑลtan kaynaklandฤฑฤฤฑna iลaret edilen aรงฤฑklamada, bankalarฤฑn yarฤฑsฤฑndan fazlasฤฑnฤฑn รผรง aylฤฑk net karlarฤฑnda yฤฑllฤฑk dรผลรผล bildirdiฤi aktarฤฑldฤฑ.
Aรงฤฑklamada, bankalarฤฑn karฤฑnฤฑn ikinci รงeyrekte bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤine kฤฑyasla ise yรผzde 7,8’lik artฤฑล gรถsterdiฤi, sรถz konusu artฤฑลta faiz gelirlerindeki artฤฑลฤฑn provizyon giderlerindeki yรผkseliลi aลmasฤฑnฤฑn etkili olduฤu ifade edildi.
FDIC Baลkan Vekili Martin Gruenberg, yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn, ikinci รงeyrekte artan provizyon giderleri sonucu karฤฑnฤฑn azalmasฤฑna raฤmen kredi bakiyelerinin gรผรงlenmesi, net faiz gelirinin artmasฤฑ ve kredi kalitesinin olumlu kalmasฤฑ nedeniyle genel olarak olumlu sonuรงlar bildirdiฤini belirtti.
Gruenberg, enflasyondan kaynaklanan aลaฤฤฑ yรถnlรผ riskler, artan faiz oranlarฤฑ, yavaลlayan ekonomik bรผyรผme ve devam eden salgฤฑn ile jeopolitik belirsizliklerin ise banka karlฤฑlฤฑฤฤฑ, kredi kalitesi ve kredi bรผyรผmesi iรงin zorluk oluลturmaya devam edeceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.







