ABD'de gözler bölgesel küçük bankalarda

ABD'de gözler bölgesel küçük bankalarda

Yetkililer sorun olmadığını açıklasa da yatırımcıların kaygıları devam ediyor

A+A-

ABD'de banka hisseleri, Federal Rezerv'in (Fed) faiz kararının ardından Çarşamba günü düşüş gösterirken, problemli First Republic Bank'ın başarısızlığı sektörün gelecek beklentileri üzerindeki endişeleri yeniden gündeme getirdi. Western Alliance Bancorp, Zions Bancorp ve Comerica gibi bölgesel bankaların hisseleri değer kaybetti ve KBW Bölgesel Bankacılık Endeksi'nin haftalık düşüşü yüzde %8,9'a yükseldi.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının açıklanmasının ardından yaptığı basın toplantısında bankacılık sektörünün durumunun Mart başından bu yana "genel olarak iyileştiğini" belirtirken, sektördeki gerilimin hanehalkları ve işletmeler için kredi koşullarını daha da sıkılaştırdığına dikkat çekti.

Pazartesi günü JPMorgan Chase & Co. tarafından devralınan First Republic, bu yıl çöken dördüncü ABD bankası oldu. First Republic'in sorunları kötü yatırımlar ve mevduatların bankadan çekilmesinden kaynaklanırken, PacWest ve Western Alliance gibi bankaların geçen ay yayınladığı sonuçlar, mevduat tabanlarının istikrara kavuştuğunu gösterdi ve yatırımcılar için cesaret verici bir işaret oldu.

Bank of America analistleri, hiçbir bankanın yaşanan krizden doğrudan etkilenmediğini belirtirken, hisse senetlerinde sürekli düşüşün, mevduat müşterilerinin davranışlarını etkileyerek, belirli bankaların karşılaştığı karlılık sorunlarını kötüleştirebileceğini ifade etti. Bu durum, bankacılık sektörü üzerindeki endişelerin artması ve yatırımcıların sektörün istikrarı konusunda daha dikkatli olmalarına neden oldu.

İlgili Haberler